Поділитись:

У Луцьку готують до зими міський город (відео)

Субота, 19 листопада 2022, 07:17
У Луцьку готують до зими міський город (відео)

У Луцьку міський город «Сади зростання» почали готувати до зимового періоду. Попри мокрий сніг, 18 листопада підготували всі грядки та прибрали залишки однорічних рослин. 

Про це розповіла голова громадської організації «Нуль відходів Луцьк» Катерина Демидюк, – повідомляє Суспільне.

Зі слів Катерини Демидюк, багаторічні рослини зимуватимуть в теплих грядках до весни. 15 грядок, які розташовані на території одного з луцьких університетів, влаштували за принципами пермакультури. Цей спосіб догляду городу гармонує з природними процесами та не шкодить довкіллю.

Міські грядки на території луцького вишуМіські грядки на території луцького вишу
 

«Зараз ми готуємо цей город до зимівлі і до весни. Я сподіваюсь, що на наступний сезон тут буде цікавіше, тому що будуть різні методи дослідження, як можна вирощувати органічну їжу без будь-яких пестицидів і без боротьби з бур’янами», – зазначила ініціаторка заходу.

Ініціаторка заходу Катерина Демидюк і керівник науково-дослідної частини технічного університету Максим ВойчукІніціаторка заходу Катерина Демидюк і керівник науково-дослідної частини технічного університету Максим Войчук
 

Садити квіти і городину на міському городі могли усі охочі. Влітку лучани обирали свою грядку і доглядали її. Бібліотекарка Оксана Коба на міський город разом із колегами їздить часто. Каже: працівники бібліотеки цього року сіяли однорічні й багаторічні рослини та пряні трави.

У Луцьку готують до зими міський город (відео) 

«Грядку ми доглядаємо бібліотекою уже цей сезон. Спочатку гляділи одну грядку, а потім нам так зайшло, що ми взяли і другу грядку. Ми такого вдома ніколи не робили, цікавий досвід новий. Ми декілька разів приїжджали, то зривали і руколу, і кріп», – сказала лучанка.

Лучанка Оксана КобаЛучанка Оксана Коба
 

Майстерклас із підготовки грядок до холодів провела пермакультурна дизайнерка Віра Радіонова, яка приїхала з Києва, щоб допомогти лучанам підготувати міський город до зими. Залишки рослин, каже, слід складати в рівчак, де вони мульчуються.

«Зимою це буде такий корм для мікроорганізмів і черв’ячків: вони будуть їсти і віддавати нам свої корисні речовини, тобто поліпшувати грунт. І навесні вже буде гарний перегній, будуть висаджуватись овочі, зелень і це буде корисний органічний продукт», – каже жінка.

Віра Радіонова (праворуч) проводить майстерклас для лучанВіра Радіонова (праворуч) проводить майстерклас для лучан
 

На міському городі є компостер, зазначила Катерина Демидюк, де органічне сміття переробляється на нову землю, яку можна використовувати.

«Міський город відкритий для будь-кого з нашого міста і не тільки. Якщо ви хочете прийти, ви можете з нами якось зв’язатись і сказати, що хочете грядочку, ми вам її дамо і ви будете собі експериментувати», – додала лучанка.

Нагадаємо: влітку у Луцьку вперше висадили справжній міський город. 15 грядок у дерев'яних боксах розмістили на території ЛНТУ. Сюди принесли ґрунт, облаштували компостери. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів