Поділитись:

У Луцьку відкрили перший міський город: що це та як працює (фото)

Автор: Міла Роспопа |
Субота, 23 липня 2022, 14:46

У Луцьку вперше висадили справжній міський город. 15 грядок у дерев'яних боксах розмістили на території ЛНТУ. Сюди принесли ґрунт, облаштували компостери. Десятки людей прийшли посеред спекотного дня посадити щось зелене у нових міських грядках. 

Що таке міський город, чому це класно, та як все працюватиме, дізнавалися журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент»

 

Навіщо у місті городи

Тренд на садівництво вже кілька років популярний серед міської молоді. Зумери, що народилися і виросли серед асфальту і бетону, тягнуться до природи. Наповнюють свої помешкання вазонами, роблять міні-городи на підвіконнях, де вирощують базилік, руколу, м'яту чи мікрогрін. Особливо радикальні ростять вдома на балконах огірки і помідори. 

Останнім часом у містах України все частіше з'являються так звані міські городи – локації, спеціально відведені для вирощування овочів та зелені. Тут зазвичай є облаштовані грядки і клумби, які всі охочі можуть засаджувати на власний розсуд. До прикладу, у Кривому Розі такий город існує вже шість років. Крім сезонних овочів, там ростуть фруктові дерева, багаторічні кущі і квіти. Доступ до нього мають усі мешканці міста. 

Такий город, на перший погляд, здається альтернативою дачі, яка є не у всіх, чи способом звільнити від розсади підвіконня ваших квартир. Але багато факторів, серед яких спільна власність городу, схиляє до думки, що це швидше рекреаційна зона для тих, хто хоче занурити руки в землю і трошки попрацювати фізично. 

 

 

 

Як такий город з'явився у Луцьку

Ближче до обіду в суботу, 23 липня лучанка Катерина Демидюк зібрала навколо себе кілька десятків людей. Всі вони – представники різних установ та організацій, які допомогли дівчині втілити її задум. До цього Катерина ішла давно. 

Катерина ДемидюкКатерина Демидюк
 

 

Вона із тих, в кого на підвіконнях і балконах справді ростуть огірки з помідорами. Тому мати доступний простір поза домом, де можна вирощувати екологічно чисті та смачні власні овочі і зелень дівчина хотіла давно. Минулого літа Катерина вчилася на пермакультурного дизайнера, і вперше відкрила для себе ефективну альтернативу звичному усім городництву. Нові способи облаштування грядок, компостування, садівництво – всі здобуті знання вона хотіла апробувати. 

«Багато чого можна вирощувати природно, без застосування хімії чи якоїсь зайвої роботи. Мені прийшла ідея спробувати облаштувати щось таке в місті, аби і інші про це дізналися. Це об'єднує людей. Крім того, тут вирощується локальна їжа, без хімікатів. Також це приклад циркулярної економіки, адже всю зібрану органіку ми перероблятимемо на нову ґрунтосуміш для наших рослин», – розповідає Катерина. 

 

 

Її ідею підтримали, і проект міського городу разом із нею втілювали департамент сім'ї і молоді міста, представники різних громадських організацій, університет, який надав для облаштування городу свою територію. Головним рушієм цієї справи є ГО «Zero Waste Lutsk», яку очолює Катерина Демидюк. Гроші на реалізацію ідеї виділив Zero Waste Alliance Ukraine. 

 

 

Як тут все влаштовано

Зараз луцький міський город складається зі 15 грядок та компостера. Кожна грядка внизу встелена картоном, щоб її не довелося прополювати. Далі іде шар сухої деревини – подрібнені гілки дерев. Цей шар потрібен для того, аби утворювався конденсат, і грядки не довелося часто поливати. На гілки зверху виклали шар сухої трави. Це, каже Катерина, природне добриво. А вже тоді насипали чималий шар ґрунтосуміші. 

 

Родючий ґрунт на міський город привіз підприємець Сергій Рижков. Він також привіз черв'яків, які робитимуть компост. Каже, через кілька місяців вся органіка, яку викинуть у компостери, зрештою стане родючим ґрунтом, на якому ростимуть нові рослини. 

Сергій РижковСергій Рижков
 

Кожною грядкою опікується окрема людина або група людей. За задумом, ці люди повинні приходити і доглядати те, що вони посадили. А потім, коли прийде час, зібрати урожай.

 

 

 

 

 

Цієї суботи тут посадили помідори, огірки, суницю, посіяли салат, кабачки, пряні трави, базилік, м'яту та багато іншого. Формат роботи луцького міського городу поки не визначили. Це буде великий експеримент, каже Катерина Демидюк. Можливо, коли в ЛНТУ повернуться студенти, вони також візьмуться щось тут робити.

 

 

 

Якщо лучанам це припаде до душі, активісти пропонуватимуть зробити ще більше таких городів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
15:34
26 березня 2024
16:46
12:02
25 березня 2024
24 березня 2024