Поділитись:

«Я потерпілий»: що казав піп УПЦ МП на суді проти батька Олени Созонюк (репортаж)

Автор: Міла Роспопа |
Вівторок, 15 листопада 2022, 08:13
«Я потерпілий»: що казав піп УПЦ МП на суді проти батька Олени Созонюк (репортаж)

Цього разу під Ковельським міськрайонним судом стояло навіть більше людей, ніж 3 листопада. Підтримати родину загиблої військової медички Олени Созонюк прийшли військові, односельчани, друзі та небайдужі люди. Хтось приїхав із фронту, ще дехто – з сусідніх міст і сіл. Кажуть, не можуть дивитися мовчки, як священник православної церкви московського патріархату звинувачує батька загиблої захисниці. 

Ще одне засідання у справі про побиття священника УПЦ МП Святослава Чижука мало розпочатися о 14:00 у понеділок, 14 листопада. Це суд у справі про легкі тілесні ушкодження. Священник заявив, нібито 5 серпня Василь Созонюк побив його – дав ляпаса, штовхав, бив у груди тощо, після чого у священника лишилися синці. Чоловік, який втратив на війні доньку, свою вину перед попом не визнає. Його підтримують і односельці – кажуть, Святослав Чижук постійно провокував Василя, а також ображав Оленку Созонюк, коли вона ще була живою. 

«Я потерпілий»: що казав піп УПЦ МП на суді проти батька Олени Созонюк (репортаж) 

Родину Оленки приїхали підтримати побратимиРодину Оленки приїхали підтримати побратими
 

На минуле засідання священник не прийшов, бо, як сказав у коментарі журналістам, боїться за своє життя. Однак, суд вирішив не розглядати справу без його присутності, а тому в понеділок, 14 листопада він вже мусив висловити свої звинувачення особисто. Перед сотнями людей та перед згорьованим батьком, якого він посадив на лаву підсудних. 

Небайдужі громадяни стали на захист родини СозонюківНебайдужі громадяни стали на захист родини Созонюків
 

«НІХТО НЕ ПРИЙШОВ ЙОГО ПІДТРИМАТИ»

Перед початком засідання люди традиційно зібралися на майданчику навпроти будівлі суду. Односельці з прапорами розповідали журналістам про родину Созонюків і те, як їм живеться після втрати доньки. Говорили про священника Чижука, і те, як у селі Обенижі минули ці 11 днів між двома судовими засіданнями. 

«В ПЦУ була служба. Вони (прихожани УПЦ МП – ред.) тієї неділі теж служили в однієї жінки в хаті. Ми зібралися під хатою, нас прийшло чоловік 15, – і Святослав Чижук викликав поліцію та написав заяву, що йому погрожують. А ми хотіли йому просто у вічі подивитися. Пізніше приїхав священник із Соловичів і забрав Чижука. Ми спитали його, коли він стане не попом, а отцем своїм парафіянам. Ми знаємо, що по «русскіх православних» церквах закликали своїх парафіян приїхати сюди, підтримати Чижука. Ми тут не бачимо нікого з них. Ніхто не приїхав», – розповідає мешканка Обенижів Тетяна Орлова

Люди збиралися невеликими групами і жваво обговорювали, чи прийшов піп. Зрештою натовпом прокотилася новина про те, що Святослав Чижук вже у залі суду. Прийшов раніше, бо мав ще одне засідання об 11:00 – священик судиться не тільки з Василем Созонюком. 

«Я потерпілий»: що казав піп УПЦ МП на суді проти батька Олени Созонюк (репортаж) 

«Я потерпілий»: що казав піп УПЦ МП на суді проти батька Олени Созонюк (репортаж) 

Трошки віддалік стояла ще одна група з Обенижів – приїхали із Турійщини підтримати родину захисниці. Люди розповідають, що прихильників Чижука та УПЦ МП у селі небагато, але серед них є і молодь. Говорять що цей конфлікт розділив село.

«Він прийшов на суд, але його прихильників ми не бачимо тут. Ми їх знаємо в лице, але тут їх не видно. Напевно, і не буде. В селі ми з ними перетинаємося, але не спілкуємося. Кажемо хіба «добрий день». А вони можуть сказати «здрастє». Навіть після всього, що зараз відбувається, вони не змінюють своєї думки. Кажуть, то не правда. Їх переконати неможливо. Це 10 людей. Серед них є і молоді люди. І директор школи серед них навіть є. І вчителька. А потім вони кажуть, що це ми зробили з батюшки монстра. Кажуть, що ми розкольники, бо ми за Україну», – емоційно кажуть односельці Созонюків перед початком суду. 

Односельці кажуть, що з вірянами УПЦ МП не спілкуютьсяОдносельці кажуть, що з вірянами УПЦ МП не спілкуються
 

Навколо будівлі було значно більше охорони, ніж під час минулого засідання. Десяток поліцейських та багато озброєних судових охоронців слідкували за порядком на території. Зрештою, близько 14:00 у приміщення увійшли сім'я Созонюків та їх адвокат Максим Ткачук. За ними вийшов правоохоронець і пояснив, що до судової зали допустять не всіх, адже місць небагато. Всередину можна було потрапити представникам громадських організацій, військовим, родині та журналістам. Для всіх решти засідання транслювали онлайн. 

Заходити можна не всімЗаходити можна не всім
 

«Я потерпілий»: що казав піп УПЦ МП на суді проти батька Олени Созонюк (репортаж) 

Цього разу була озброєна судова охоронаЦього разу була озброєна судова охорона
 

«ПРОСТЯГАЮ РУКУ ДЛЯ ПРИМИРЕННЯ»

У залі суду було більше 30 людей. На лаві підсудних Василь Созонюк радився зі своїм адвокатом. Позивач Святослав Чижук сидів на лаві праворуч. Сидів тихо, читав Євангеліє та готувався фільмувати процес. У його нагрудній кишені був смартфон. Крім того, священик заздалегідь встановив камеру для відеозйомки процесу. Як згодом виявиться, отець Святослав звик знімати все на відео. 

Віра Созонюк весь час сиділа позаду Святослава ЧижукаВіра Созонюк весь час сиділа позаду Святослава Чижука
 

Батько захисниці Василь Созонюк на лаві підсуднихБатько захисниці Василь Созонюк на лаві підсудних
 

Суд почався з того, що Святослав Чижук переставив камеру, яку встановив заздалегідь у залі засідань. Мовляв, з того місця, яке він вибрав, поганий огляд. Він розташував пристрій ближче до Василя Созонюка та його адвоката. Зрештою, суддя вирішив дозволити Чижуку знімати процес тільки зі свого місця. 

Святослав Чижук шукає гарне місце для камериСвятослав Чижук шукає гарне місце для камери
 

Священник на початку звернувся із двома заявами: про те, що на нього зводять наклеп. І про примирення. Він говорив неголосно. Його голос і руки дещо тремтіли. 

«Я потерпілий. Я хочу донести до відома суду таку річ, що на мене зводять наклепи. Я прошу суд підтвердити, що цивільного позову на грошову компенсацію я не подавав. Будь ласка, підтвердить це. Я вас прошу», – сказав Чижук, згадуючи історію про гроші, які він нібито вимагав.

На минулому засіданні односельці розповідали журналістам, що зустрівши Василя Созонюка, Чижук сказав йому: «Ти ж за доньку отримав гроші, можеш мені і виплатити, я ж не боюся нікого і нічого навіть Бога!». 

Потім священик звернувся до Василя Созонюка із пропозицією примиритися. Простягнув руку, але не отримав відповіді.

«Я знову звертаюся до обвинуваченого. І кажу, що все простив давно. І заради християнського миру, заради світлої пам'яті загиблої Олени я пропоную знову мир і прощення. Простягаю руку для примирення. Я підпишу мирову угоду, якщо Василь на це погодиться», – сказав він. 

Василь не погодився.

«Я потерпілий»: що казав піп УПЦ МП на суді проти батька Олени Созонюк (репортаж) 

«У ході судового розгляду, на нашу думку, буде встановлена невинність обвинуваченого Созонюка, оскільки досудове розслідування проведено, на нашу думку, з грубим порушенням закону, не досліджено всі фактичні обставини справи, а ті, які досліджені, досліджені однобоко», – вважає адвокат Максим Ткачук.

Адвокат також додав, що якщо Святослав Чижук не бажає підтримувати обвинувачення, він може від нього відмовитися. Однак, жодної відмови після цих слів не було. 

Адвокат Максим ТкачукАдвокат Максим Ткачук
 

Чижук знімає адвоката та обвинуваченогоЧижук знімає адвоката та обвинуваченого
 

Суддя визначив порядок розгляду справи: спершу допит потерпілого, далі суд визначить, чи будуть викликати свідків, які мали свідчити на користь Святослава Чижука, адже, як стверджує адвокат Ткачук, у момент, коли все трапилося, свідки були у храмі і не могли бачити події на власні очі. Тоді вже суд розгляне інші докази  цій справі, зокрема, численні відео, які Чижук почав публікувати на своєму ютуб-каналі. 

Під час засідання 14 листопада допитали тільки Святослава Чижука. І ось про що говорив піп православної церкви московського патріархату. 

«Я потерпілий»: що казав піп УПЦ МП на суді проти батька Олени Созонюк (репортаж) 

«Я потерпілий»: що казав піп УПЦ МП на суді проти батька Олени Созонюк (репортаж) 

«Я ПІДСТАВЛЯВ ДРУГУ ЩОКУ, АЛЕ ВАСИЛЬ, ВИДНО, НЕ ЧИТАВ ЄВАНГЕЛІЯ»

Святослав Чижук розповів, що 5 серпня він приїхав з дружиною в Обенижі зібрати овочі. Каже, йому подзвонили і розповіли, що люди чекають на нього біля храму. Він пішов туди, а там віряни різали ланцюги, які священник встановив на дверях храму. Люди, яким документи вже дозволяли заходити в храм, намагалися туди потрапити, попри перешкоджання священника. Він вирішив їм завадити і перерізав переноску, в яку були увімкнені болгарки. 

«Маючи в кишені щипці, я нахилився і перекусив цю переноску. Відразу це помітили люди і почали як рій за мною іти. Я направився до церковного будинку, де приписаний разом із членами своєї сім'ї. Жіночки в основному на мене кричали. І тут прибігає Василь, хапає мене за шию і руку, сильно здавлює, б'є в груди і не дає можливість зайти у церковний будинок. Так само жіночки стали. Василь потягнув мене у напрямку мого автомобіля і весь час вигукував «на фронт». Він тримав мене секунд 10, але цього було достатньо, щоб нанести синці», – розповідав Чижук. 

«Я потерпілий»: що казав піп УПЦ МП на суді проти батька Олени Созонюк (репортаж) 

Після слів про синці залом прокотилася негучна хвиля сміху. Сміялися військові, які для цього суду приїхали з фронту. Посміхалася сестра загиблої Олени – Ольга Созонюк. Суддя закликав зберігати тишу. Протягом цього засідання він зробить ще багато зауважень, адже людям у залі буде важко стримувати емоції, слухаючи Святослава Чижука. 

Залом кілька разів котився негучний сміхЗалом кілька разів котився негучний сміх
 

Ольга Созонюк, сестра загиблої медикині ОлениОльга Созонюк, сестра загиблої медикині Олени
 

«Жіночки кричали», «атмосфера була важка», жаліється священик, але каже, що попри все, знову нахилився до переноски і намагався її пошкодити. Тоді, каже, його і штовхнули двоє чоловіків. А потім і Василь штовхнув так, що Чижук опинився на лавочці. У залі засідань знову лунає сміх і попередження від судді. 

«Я пам'ятаю, що Василь дуже голосно кричав. Часто він кричав, що я не маю права вишиванки носити – тому що пізніше того дня я скинув підрясника, і вже був у вишиванці. Він дуже части мені це забороняє – носити вишиванку. Називає мене сепаратістом і всякими образливими словами», – розповідає піп. 

Він все знімавВін все знімав
 

Всі інциденти, каже Чижук, він зняв на камеру. Розповідає, що передивлявся потім, як його бив Василь – долонею чи кулаком по щоці. 

«По-християнськи у нас так у Біблії написано: коли тебе вдарять по одній щоці – підстав другу. Я підставляв другу, але Василь, видно, не читав Євангелія», – намагався зіронізувати священник. 

Захисник Василя Созонюка почав допитуватися у потерпілого, чи конфліктував він іще з кимось того дня. І чи мали місце якісь конфлікти та бійки за участі Чижука в період з 20 липня по 15 серпня 2022 року. Він пояснив, що між подіями, які трапилися та висновками судово-медичної експертизи минуло багато часу, а отже потерпілий міг отримати свої синці у якій-небудь іншій бійці. 

Священник у відповідь стверджував, що він «неконфліктний», ухилявся від прямої відповіді на запитання та попросив пояснити, що мають на увазі під словом «конфлікт». Зрештою, зізнався, що у селі часто траплялися бійки з його участю. Розповів про конфлікт, який трапився перед храмом напередодні Трійці. Мовляв, тоді після словесної суперечки Чижук «буцьнув» головою свого співрозмовника, і здивувався агресії у відповідь. 

«Я знав, що на цій території не проводиться відеозйомка, тому поспішив переміститися на територію, де є огляд відеокамер. Це в мене зафіксовано є на відео. Коли я прибіг вже на місце видимості відеокамер, мене почали шарпати і бити. Це тривало хвилин 30. Мені порвали всю сорочку. Я побачив, що синці у мене нанесені, вже 5 липня, але ви питали від 20 липня і пізніше. Я розумію. Мене били і до того», – бідкається піп.  

«Я потерпілий»: що казав піп УПЦ МП на суді проти батька Олени Созонюк (репортаж) 

«НАВІТЬ БЕЗ ПОКАЯННЯ»

Його розповідь тривала довго. Святослав Чижук уже навіть говорив, що не хоче покаяння Василя, хоч ще 11 днів тому, після судового засідання, на яке він не з'явився, він говорив у коментарі журналістам, що чекає на каяття. 

Після допиту Чижука суд призначив дату наступного засідання – 8 грудня. Із зали всі розходилися довго. Спершу вийшли військові і ті, хто прийшов підтримати родину Созонюків. Судова охорона обступила попа, коли до нього за коментарем підійшли журналісти. Він відмовився говорити з медіа.

Святослав Чижук довго згортав камеру, якою ретельно записував увесь судовий процес. Пізніше цього дня відео суду з'явиться на його ютубі. Разом із численними нарізками конфліктів за його участі. 

Люди чекали попа на подвір'ї біля храму. Чекали, щоб подивитися у вічі. Стояли на холоді пліч-о-пліч і співали про «Червону калину». Стояли стіною перед родиною Созонюків. Святослав Чижук до них так і не вийшов.

Люди на вулиці чекали на попаЛюди на вулиці чекали на попа
 

Батько загиблої Олени міцно тримав за руку свою дружину Віру, поки давав коментарі журналістам. Він каже, що хоче, аби Чижук більше ніколи не чіплявся до людей. Щоб не тероризував село. 

Василь СозонюкВасиль Созонюк
 

Віра Созонюк стояла поруч і плакала. Каже, більше не може це витримувати. Священник, який зі всіма своїми вірянами не прийшов до Оленки на похорон, зараз у суді намагається говорити про любов, прощення і примирення. А в неї вже більше нема сили ходити на ці суди. 

Родина СозонюківРодина Созонюків
 

Довідково:
28-річна бойова медичка 14-ї ОМБр Олена Созонюк загинула на Харківщині 3 вересня, рятуючи життя побратимів. Вона стала до лав українського війська ще у 2015 році. 8 вересня її поховали у селі Обенижі Ковельського району. В Олени залишилася трирічна донечка Оксана. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
17:09
23 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
19 квітня 2024
12:49