Вчені знайшли татуювання на давньоєгипетських муміях

Четвер, 10 листопада 2022, 02:30

У Стародавньому Єгипті робили татуювання жінкам. На цей факт вказує аналіз мумій. На їх висушених тілах, в шкірі були виявлені сліди чорнил. Вчені припускають, що таким чином жінки хотіли вберегти себе під час пологів. Робили тату за бажанням, інакше пояснити той факт, що вони є не у всіх жіночих мумій неможливо.

Про це повідомляє Live Science.

На тілі однієї муміфікованої єгиптянки були знайдені татуювання не стегновій кістці, на ногах, на спині. Жінка була похована в Дейр-ель-Медіні. У деяких мумій були знайдені тату на попереку. Виявилося, що такі візерунки наносили три тисячі років тому.

Енн Остін і Марі-ліс Арнет були першими дослідницями, які виявили татуювання на муміях єгиптянок. Вони припускають, що жінки, які ставали матерями, наносили на тіло зображення давньоєгипетського бога Біса. Це божество захищало і породіль, і їхніх дітей.

Чорнило темно-чорного забарвлення створюють зображення Біса, поруч з ним зображена чаша і ритуальні образи. Швидше за все такі обереги наносили через кілька тижнів після пологів.

На одному з жіночих тіл татуювання виявили тільки за допомогою інфрачервоної фотографії. Ідентифікували зображення ока Гора, а другий візерунок розібрати не вдалося, але вчені впевнені, що це теж Біс.

Також була ідентифікована зигзагоподібна лінія. Дослідники впевнені, що вона символізує болото. Про це є згадки в медичних текстах. Тоді охолоджувальні води боліт використовували для полегшення болю під час пологів.

Вчені прийшли до висновку, що татуювання наносили не тільки породіллям, а й акушеркам, матерям, вагітним. У Стародавньому світі вважали, що вони можуть захищати від злих духів, хвороб, лихого ока.

Енн Остін і Марі-ліс Арнет сподіваються, що ще зможуть знайти мумії жінок з татуюваннями. Це б могло пролити світло на культуру і вірування тих часів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: