Поділитись:

Вчені знайшли татуювання на давньоєгипетських муміях

Четвер, 10 листопада 2022, 02:30
Вчені знайшли татуювання на давньоєгипетських муміях

У Стародавньому Єгипті робили татуювання жінкам. На цей факт вказує аналіз мумій. На їх висушених тілах, в шкірі були виявлені сліди чорнил. Вчені припускають, що таким чином жінки хотіли вберегти себе під час пологів. Робили тату за бажанням, інакше пояснити той факт, що вони є не у всіх жіночих мумій неможливо.

Про це повідомляє Live Science.

На тілі однієї муміфікованої єгиптянки були знайдені татуювання не стегновій кістці, на ногах, на спині. Жінка була похована в Дейр-ель-Медіні. У деяких мумій були знайдені тату на попереку. Виявилося, що такі візерунки наносили три тисячі років тому.

Енн Остін і Марі-ліс Арнет були першими дослідницями, які виявили татуювання на муміях єгиптянок. Вони припускають, що жінки, які ставали матерями, наносили на тіло зображення давньоєгипетського бога Біса. Це божество захищало і породіль, і їхніх дітей.

Чорнило темно-чорного забарвлення створюють зображення Біса, поруч з ним зображена чаша і ритуальні образи. Швидше за все такі обереги наносили через кілька тижнів після пологів.

На одному з жіночих тіл татуювання виявили тільки за допомогою інфрачервоної фотографії. Ідентифікували зображення ока Гора, а другий візерунок розібрати не вдалося, але вчені впевнені, що це теж Біс.

Також була ідентифікована зигзагоподібна лінія. Дослідники впевнені, що вона символізує болото. Про це є згадки в медичних текстах. Тоді охолоджувальні води боліт використовували для полегшення болю під час пологів.

Вчені прийшли до висновку, що татуювання наносили не тільки породіллям, а й акушеркам, матерям, вагітним. У Стародавньому світі вважали, що вони можуть захищати від злих духів, хвороб, лихого ока.

Енн Остін і Марі-ліс Арнет сподіваються, що ще зможуть знайти мумії жінок з татуюваннями. Це б могло пролити світло на культуру і вірування тих часів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
15 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
13 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024