Поділитись:

На Кременчуцькому НПЗ проходять обшуки (фото)

Середа, 09 листопада 2022, 14:44

Бюро економічної безпеки та Служба безпеки України проводять обшуки на Кременчуцькому нафтопереробному заводі за підозрою в ухиленні від сплати керівництвом 700 млн грн податків.

Про це інформує «Економічна правда».

Наразі правоохоронці перевіряють інформацію щодо ухилення від сплати податків керівництвом одного з найбільших нафтопереробних заводів України. Хоча назва заводу не вказується, СБУ опублікувала фото, на якому видно в’їзд на територію Кременчуцького НПЗ (ПАТ «Укртатнафта«). Інформацію підтвердили джерела ЕП. 

У БЕБ додають, що у ймовірному ухиленні від податків також задіяна група підприємств, які постачають паливно-мастильні матеріали, власником яких є один з українських олігархів.

За даними слідства, протягом 2019-2022 років службові особи декількох підприємств ймовірно занизили податкові зобов’язання з акцизного податку. Зокрема, приховували та не відображали у податковій та бухгалтерській звітності фінансово-господарські операції. За інформацією БЕБ, ухилення від сплати податків може становити понад 700 млн грн.

Наразі в офісних приміщеннях та на НПЗ проводяться санкціоновані обшуки. Правоохоронці шукають документальну доказову базу та унеможливлюють знищення предметів та документів, які підтверджують вчинення ймовірного злочину. 

 

Також перевіряється інформація щодо можливих порушень, здійснених з метою збільшення прибутку під час виготовлення пального. Детективи проводять забір зразків палива для експертизи. Виявлені та вилучені документи та предмети, що підтверджують протиправну діяльність, будуть визнані речовими доказами.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками ухилення від сплати податків здійснюється детективами Бюро економічної безпеки за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора та у співпраці зі Службою безпеки.

 

Раніше у Службі безпеки України заявили, що співробітники СБУ здійснюють превентивні заходи, «аби не допустити дестабілізації роботи одного з найбільших нафтопереробних заводів України та забезпечити його передачу до державної власності у робочому стані». 

Нагадаємо: ПАТ «Укрнафта» заявила про блокування центрального офісу озброєними людьми, працівників не допускають до робочих місць.

«Укрнафта» донедавна була напівдержавною компанією, в якій 50%+1 акція належала НАК «Нафтогаз України», а близько 42% акцій – групі компаній, пов'язаних з колишніми акціонерами ПриватБанку Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим.
Кременчуцький НПЗ (ПАТ «Укртатнафта») на 43,05% також належав державі в особі НАК «Нафтогаз України», решта акцій була поділена між Ігорем Коломойським та Олександром Ярославським.
Проте на початку листопада держава відчужила ці активи та передала їх в управління Міністерству оборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів