Поділитись:

Як виглядає пісок під мікроскопом?

Неділя, 06 листопада 2022, 01:20
Як виглядає пісок під мікроскопом?

Ви коли-небудь замислювалися над тим, як виглядає пісок під мікроскопом? Якби ви провели такий експеримент, то побачили б, що пісок – це матеріал, який складається з піщинок гірських порід та зернистих мінералів.

Про це пише сайт новин Волині «Конкурент» з посиланням на Technology.org.

Як утворюється пісок?

Піщинки мають діаметр від 1/16 (0,06) до 2 мм. Вони утворюються, коли гірські породи з часом розбиваються на дрібні частинки під дією дощу, річок, вітру та морозу, поки не перетворяться на піщинки або пилеподібний гірський матеріал.

Іншими словами, навіть найбільший валун може перетворитися на пісок за мільйони років. Цей процес відбувається швидше в більш активному середовищі. Наприклад, більші коливання температури, сильніші потоки води або сильніші вітри сприяють швидшому руйнуванню гірських порід.

Який хімічний склад піску?

Найголовнішою складовою піску є кремнезем (діоксид кремнію). Але через місцеві умови залягання гірських порід, точний склад піску змінюється. До його складу можуть входити інші мінерали або залишки різних організмів, наприклад, молюсків або коралів.

Пісок може містити різні хімічні компоненти, в різних пропорціях. Саме тому, його колір може бути найрізноманітнішим – від білого до чорного, а також коричневим, жовтим, рожевим чи сірим.

Наприклад, пісок темного кольору може складатися з частинок вулканічних мінералів, таких як базальт або обсидіан. Білий колір піску свідчить про те, що він містить вапняк або залишки молюсків чи коралів. Рожевий пісок отримує свій колір від форамініфер, крихітних морських організмів, оболонка яких має рожеве забарвлення. До складу фіолетових пісків входить гранат, а червоних – оксиди заліза.

Які таємниці відкриває пісок вченим?

Аренологи – люди, які досліджують пісок. Це рідкісна спеціалізація і також рідкісне слово, але воно існує. А можна просто назвати цих учених геологами – це теж буде правильно.

Дослідники розділяють піщані частинки за розміром і формою, щоб визначити, як і де утворився той чи інший зразок піску. Можна навіть сказати, яким шляхом ці піщинки транспортувалися, просто дивлячись на їхню форму. Наприклад, нещодавно утворені частинки здебільшого мають кутасту форму з гострими краями. Пісок, сформований раніше, буде більш округлим, особливо після його транспортування водою або вітром.

Якщо піщинки приблизно однакового розміру, то пісок міг накопичуватися на даній ділянці протягом тривалого періоду часу. Навпаки, якщо піщинки сильно відрізняються за розміром, то вони могли транспортуватись сильними річковими течіями.

За кольором піщинок можна з'ясувати їх хімічний склад. Крім того, біологи вивчають різні залишки морського життя, змішані з піщинками, щоб дізнатися про різноманітність і численність організмів та історію морського життя.

Якщо ви подивитеся на пісок під мікроскопом, то з легкістю помітите, наскільки різноманітний його склад. Кожна піщинка схожа на маленький камінчик через те, що пісок утворюється з набагато більших каменів, коли вони повільно розбиваються на найдрібніші частинки під дією тепла, холоду, вітру і води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 травня 2024
13 березня 2024
15 листопада 2023
23 квітня 2023
03 квітня 2023
14 лютого 2023
16 січня 2023
04 жовтня 2022
08 вересня 2022
27 квітня 2022