Поділитись:

Заготівельники зі сходу не купують: волинським фермерам нема куди подіти картоплю

Неділя, 18 вересня 2022, 17:10
Заготівельники зі сходу не купують: волинським фермерам нема куди подіти картоплю

Фото ілюстративне

Наприкінці серпня українці традиційно взялися збирати картоплю. У кого не запитай, всі хваляться, що врожай хороший. І водночас журяться, бо не знають, де її подіти. Раніше продавали заготівельникам зі східних областей. Тепер – там саме пекло війни. Тому надіятися треба на власні ринки збуту.

На вихідних журналістка Вісника побувала на Завокзальному ринку у Луцьку й поцікавилася думками продавців та покупців.

У торговельних рядах картоплі, як то кажуть, до кольору до вибору. Хоч бери пару лише на борщ, хоч кілька сіток. Ціни від 8 до 10 гривень за кілограм. Продавці хвалять такі сорти: «Белла Роса», «Рів’єра», «Поліська рожева». Пані Світлана з чоловіком вивантажують повні сітки «Белла Роси». Живуть у Луцьку, але у село Звиняче на Горохівщині щоразу їдуть провідати 83-літню маму. Там і город обробляють. Мають свою техніку, то й господарюють на вихідних.

«Ви знаєте, скільки наробитися треба біля тої картоплі? І віддати за безцінь? Колись можна було на кавуни, перець, цибулю міняти. А тепер війна… Хоч приїдуть купці під хату, а за чотири гривні продавати не буду! Десять, і то це не покриє всі витрати», – заявляє жінка.

Заготівельники зі сходу не купують: волинським фермерам нема куди подіти картоплю 

І тут же перераховує, за скільки купляли солярку, міндобриво, трутку для жуків. А свою працю й не рахує, бо й так прибутків не видно. Каже, хоч би вернути частину того, що вклали – вже буде добре. Покупці підходять, торгуються. Звичайно, міським жителям хочеться придбати дешевше, бо не у всіх зарплати захмарні. У такому випадку краще брати оптом, виходить 6-8 за кілограм, як вже сторгуються. Якщо недалечко, то продавці й підвезти до будинку можуть. 

В іншому ряду маленька бабця біля стаканів з квасолею, червонобоких перчин примостила лишень дві торбинки з картоплею. Торгує, щоб вижити.

«Ото на дачі в Гаразджі файно всього вродило, то продам – і на булочку з маслом буде. Картопелька файна, «без хімії», хіба жуків два рази кропила, – чесно розповідає 70-літня Олександра Савчук. – Беріть, смачненька».

Поки говоримо, то й покупці знайшлися. Чоловік з дитиною забрав два кілограми картоплі ще й стільки ж перцю на додачу. Пенсіонерка щаслива: день не пропав даремно.

«За дві тисячі пенсії не проживеш, дача трохи рятує. У молодості у клубі робила, співала гарно, а тепер – «бізнес баба». Шкода, що людське, вирощене власними руками, таке дешеве, а зайдеш в магазин – ціни захмарні. Може, хіба на зиму картопля подорожчає?» – допитується.

Заготівельники зі сходу не купують: волинським фермерам нема куди подіти картоплю 

Однак аграрні експерти не беруться прогнозувати, якою далі буде ціна на бульбу. Бо в країні війна. Заступник директора з наукової роботи з питань селекції та насінництва Інституту картоплярства Національної академії наук України Микола Фурдига зазначив, що цьогоріч на 30 відсотків менше посадили картоплі, ніж минулого року.

До того ж, у Сумській, Харківській, Чернігівській областях та на Київщині це робили набагато пізніше, через розмінування площ, тому і врожай там отримали набагато менший, ніж очікували. Чи варто сподіватися на те, що туди везтимуть картоплю із західних областей? Люди розповідають, що у Володимирському районі в одному із сіл вже приїздила фура і купували картоплю по… два п’ятдесят. Постояли кілька днів і поїхали порожні, бо ніхто за безцінь свою працю віддавати не спішив.

Руслана ТАТАРИН

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів