Промінь чи Пілганів: перейменування села під Луцьком розсварило мешканців

Автор: Міла Роспопа |
Четвер, 03 листопада 2022, 08:48

Мешканців села Промінь, що під Луцьком розсварила ініціатива повернути селу його історичну назву. До 1964 року населений пункт звався Пілгановом, і цей топонім частина мешканців хоче знову підняти на поверхню. Роблять це для того, аби відмежуватися від радянського спадку, адже, як вважає ініціативна група, радянська влада таким чином стерла їх унікальність. 

Проти такого перейменування виступає частина мешканців села. Кажуть, зараз це не на часі, адже у такі темні часи сіє розбрат між односельцями. Крім того, люди бояться, що за зміну назви населеного пункту зрештою доведеться заплатити кошти, коли потрібно буде переоформлювати документи. 

На цьому фоні всередині громади трапився розкол. Як Промінь повертає собі історію, та чи справді це «не на часі», розбиралися журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент»

ХТО І ЧОМУ ХОЧЕ ЗМІНИТИ НАЗВУ СЕЛА

У Промені працює ініціативна група, одним із членів якої є Володимир Казаков. Він з однодумцями зараз збирає підписи за перейменування населеного пункту. Вважає, що в мешканців Пілганова несправедливо вкрали їх минуле. 

Володимир розповідає, що питання повернення назви села піднімали ще раніше. 

«Перейменування Пілганова було у 1964 році насильницьким шляхом, з ініціативи радянської влади. Наскільки я пам'ятаю – в часи Радянського Союзу у восьми регіонах України населеним пунктам дали назву Промінь. Такі були і в Донецькій області, і в Миколаївській. Вони всі створені були за радянського часу за одним шаблоном. У той самий час Княгининок у Маяки перейменували. Але люди вже оговтуються від тієї радянської навали. Княгининок раніше повернув собі назву, і я радий за мешканців цього села. Там теж були суперечки, але люди вже змирилися, люди полюбили нову-стару назву», – розповідає Володимир. 

Він додає, що Пілганів – це автентична назва. Ніде в Україні вона більше не повторюється. За словами чоловіка, Найперша згадка про Пілганів датується 15 століттям. Це назва з історією, а отже пов'язує мешканців села під Луцьком із їхнім минулим. 

«Я вважаю, що зараз будь-які елементи боротьби з російською навалою на часі. І це один з елементів такої боротьби в свідомості людей. Відкиньте те, що нас колись змусила полюбити радянська влада. Полюбіть своє. Те, що ми зараз сперечаємося, і є люди, які проти повернення історичної назви - це також заслуга радянської влади», – каже чоловік. 

 

ЧАСТИНА МЕШКАНЦІВ ПРОТИ

Про конфлікт у Промені ми дізналися від мешканки села Ірини Дудки. Вона звернулася в нашу редакцію з проханням розказати цю історію. Адже дискусійна тема сіє розбрат між людей у непрості часи. 

«Вчителі між собою у школі не розмовляють. Село розсварилося. Я не вважаю, що це нормально. Особливо у цей воєнний час. Для чого було піднімати це питання, щоб робити таку ворожнечу? Закінчиться війна, буде все спокійно – тоді і проведемо голосування, референдуми тощо. Якщо переможе Пілганів – так і буде», – каже жінка. 

centerІрина Дудка
 

Вона каже, що ніби і не проти повернення історичної назви. Але за те, щоб все проходило чесно. Каже, що люди, які збирають підписи за Пілганів, тиснуть на мешканців, маніпулюють батьками, дідами і іконами. 

«Звичайно, такі випадки, коли говорять, що в нас Пілганівська ікона, і коли ви не підписуєтеся – значить, ви відмовляєтеся від нашої ікони. Це є тиск. Я вважаю, що якщо робити перейменування – це потрібно робити демократично. Без тиску на людей. Без різних емоційних складових. Зараз у нас війна. Іде зима, у нас проблеми з електрикою тощо. Потрібно підтримувати наших воїнів, потрібно допомагати армії, а не сваритися між собою», – говорить Ірина. 

ЩО КАЖЕ СТАРОСТА

Староста Променя Вікторія Косарук каже, що в цьому питанні вона не голосуватиме, адже не є мешканкою села. Однак, якби хтось питав її думку – вона би висловилася за повернення історичної назви. 

Та це в жодному разі не означає, що думка тих, хто проти, не буде врахована, запевняє жінка. 

«Мені важлива думка всіх. Якщо люди підтримають перейменування – то і я підтримаю. Збирання підписів – це тільки початок процесу. І якщо 51% мешканців висловиться за це – ми будемо рухатися далі в цьому напрямку. Якщо ж люди не підтримають – не буде ніякого повернення історичної назви. Багато людей кажуть, що вони народилися в Промені, і вони хочуть тут жити. Але я кажу, що я народилася в росії. Я ненавиджу росію і все, що з нею пов'язано, всіма клітинами свого тіла. Я хрестилася в російській церкві, але не хочу, щоб у нас на території були російські церкви. Слава Богу, їх немає», – додає староста. 

centerВікторія Косарук
 

За словами пані Вікторії, багато людей остерігаються фінансового боку цього питання. Людей цікавить, скільки їм потрібно буде витратити грошей на зміну документів, коли село перейменується. Староста роз'яснює, що людям тільки доведеться докласти до документів рішення про перейменування села. У кого паспорт-книжечка – потрібно буде у паспорт поставити новий штамп. А в кого ID-картка – взяти новий додаток про реєстрацію. 

Витратитися доведеться хіба юридичним особам. Підприємцям слід буде змінити юридичну адресу, а це обійдеться в 700 гривень. 

До слова, фахівчиня з Інституту національної пам'яті Леся Бондарук дуже схвально відгукується про ініціативу мешканців повернути топонім Пілганів. 

«Річ у тім, що це справді колишнє повстанське село, де були члени ОУН і УПА, які боролися за незалежність України. І можливо, це одна із причин перейменування села. Радянська влада перейменовувала села, щоб автентичні українські назви заміняти своїми новими на кшталт Маяки, Промінь тощо. Повернути селу історичну назву – це хороша ідея. Ця назва досить милозвучна і гарна. Це все одно, що повернути свою стару історію, стару метрику. Якщо є в людей таке бажання – то чому б і ні? Це цілком нормально – що люди хочуть повернути те, що забрала в них радянська влада», – додає вона. 

centerЛеся Бондарук
 

***

Поки одна частина села продовжує збирати підписи і рухати справу з поверненням історичної назви, інша частина обурюється та остерігається. І хоч боротьба з радянською спадщиною завжди актуальна – сварки між українцями зараз точно не на часі. Тому що би не вирішили у селі, важливо, аби після цього рішення мешканці сіли за один стіл, все обговорили і припинили чвари. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: