Поділитись:

Вчені дослідили доісторичну гробницю, знайдену в Ірландії

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 02:23
Вчені дослідили доісторичну гробницю, знайдену в Ірландії

Нове дослідження показало, що загадкова структура, знайдена багато років тому на східному березі Корк-Харбор у Ростелланських лісах, на північ від невеликого села Ростеллан у Південній Ірландії, є доісторичною гробницею. Про це пише Arkeo News.

Археологи розходилися в думках щодо того, чи був Каррайг-а-Мхайстін, розташований на східній стороні гавані Корк, доісторичною гробницею або «дурістю» XIX століття, але тепер, за словами археолога з Коннемари Майкла Гіббонса, є недвозначні докази того, що споруджено собою мегалітичний дольмен.

Невелика камера на західній стороні невідомої піраміди з каміння, рукотворна кам'яна купа, що позначає могильний пагорб, має розміри 82 фути завдовжки і 15 футів завширшки. Піраміда з каміння раніше була прихована через підвищення рівня моря.

У 18 столітті Мерроу О'Брайєн, 1-й маркіз Томонд, побудував «Вежу Сіддона», імітацію середньовічної вежі на місці колишнього маєтку замку Ростеллан. Це призвело до інтерпретації того, що споруда була ще однією нерозсудливістю маркіза, яка вдень частково затоплюється через припливні зміни в гавані.

Пам'ятник не був включений до державного обстеження мегалітичних гробниць в Ірландії, яке було проведено понад 40 років тому професором Руайдом де Валера та Шоном Нуаллаїном.

Нове дослідження археолога Майкла Гіббонса дійшло висновку, що пам'ятник є мегалітичним дольменом. Гіббонс також виявив раніше невідому піраміду з каміння поряд з дольменом і повідомляє про відкриття Національної служби пам'ятників.

Гібонс також виявив, що невелика камера гробниці розташована в західній частині піраміди з каменів, довжина якої становить 25 м, а ширина - 4,5 м.

За словами Гіббонса, такі пам'ятники іноді мають непошкоджені довгі піраміди з каміння, призначені для структурної підтримки камери. Піраміда з каменів частково засипана мулом естуарію, і більшість конструкції, ймовірно, прихована під поверхнею.

Незрозуміло, коли саме рівень моря у цьому районі піднявся, але вважається, що він залишався стабільним протягом останніх 2000 років.

Дольмен Каррайг-а-Мхайстін - одна з трьох приливних гробниць у країні, і на острові є лише одна інша гробниця з приливним порталом.

Портальні гробниці або дольмени часто згадуються в ірландському фольклорі як Діармоїд і ліжко Грайна - місце останнього заспокоєння пари, що переслідується чоловіком Грайна Фіонном Мак Кумхейлом.

Багато з цих споруд були збудовані недалеко від узбережжя; проте багато хто з них не зберігся через рух в Атлантичному океані, у тому числі єдина мегалітична гробниця острова Шеркін у містечку Слівмор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
10:36
15 квітня 2024
14 квітня 2024
10 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024