Поділитись:

У Чехії фермер під час збирання врожаю знайшов унікальний пояс бронзової доби

Вівторок, 25 жовтня 2022, 01:30

Фермер, який збирав врожай цукрових буряків на своєму полі недалеко від Опави на сході Чехії, викопав унікальний золотий пояс, який належить до бронзового віку. Чоловік, який побажав залишитися невідомим, виявив блискучий жовтий предмет, згорнутий у кулю. Він прополоскав його, трохи розправив та зрозумів, що це артефакт археологічного значення. Він негайно зв'язався із Сілезьким краєзнавчим музеєм і надіслав фотографії знахідки електронною поштою керівнику відділу археології Йіржі Ючелеку, який визнав, що це унікальний стародавній об'єкт. Про це пише Тhe Нistory Вlog.

 

Той, хто знайшов приніс артефакт до музею, де Юхелек і його колеги досліджували його за допомогою аналізатора спектра, щоб визначити його склад. Це золотий сплав, що містить понад 84% золота, 15% срібла, міді та різних мікроелементів. Ці відсотки відповідають відсоткам, знайденим за іншими доісторичних металевих артефактах у цьому районі. Було проведено консультації з експертами з інших установ щодо декоративного стилю діадеми, щоб уточнити дату. Прикраса вказує на те, що вона виготовлена на рубежі середніх та пізніх бронзових віків, близько 1400-800 років. до н.е.

Шматок має довжину 20 дюймів та ширину чотири дюйми і важить 60 грамів (2,1 унції). Він виготовлений з цілісного тонкого аркуша золота, прикрашеного послідовністю п'яти великих концентричних кіл, що примикають один до одного в центрі. Найменші концентричні кола заповнюють проміжки вище і нижче більших і вишиковуються в ряди та стовпці на обох кінцях ременя. Потрійне окантування, прорізане короткими похилими лініями, прикрашає верх, низ і краї. Два золоті завитки на кожному кінці, мабуть, скручувалися разом як застібка.

  

Навіть виготовлення простого листа золота таких розмірів у бронзовому столітті потребувало б величезної технічної майстерності. Вишукане прикраса додає ще більше складності та може бути виконане лише чудовим майстром. Предмет такої рідкості та дорожнечі, ймовірно, належав члену соціальної еліти.

Той, хто знайшов здав пояс до обласної організації культурної спадщини. Після того, як шматок буде оцінено та оцінено за ринковою вартістю, наш друг-буряковод отримає винагороду у розмірі 20% від естімейту. Коли вивчення та консервація буде завершено, артефакт буде виставлений на загальний огляд у музеї Брунталю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів