Поділитись:

Вчені виявили у тюленів відчуття ритму. Раніше вважали, що це вміють тільки люди

П'ятниця, 28 жовтня 2022, 03:34
Вчені виявили у тюленів відчуття ритму. Раніше вважали, що це вміють тільки люди

Тюлені стали першими після людини ссавцями, у яких вченим вдалось виявили вроджене вміння розрізняти звуки з різним ритмом.

Свої дослідження вчені опублікували у журналі Biology Letters. Імовірно, пучуття ритму у тюленів пов'язане зі здатністю навчатися нової вокалізації, як і в людини. Відчуття ритму – це універсальна здібність, яке лежить в основі нашого мовлення та, особливо, музики.

Дослідження на чолі з ученими Інституту психолінгвістики імені Макса Планка показує, що тюлені мають саме вроджене вміння розрізняти різні ритми, навідміну від приматів, які демонструють обмежені вміння після тренувань.

За однією з гіпотез почуття ритму походить від здатності навчатися вимовляти різні звуки, що вимагає значного рівня моторного контролю. Хоча ми не єдині ссавці, які спілкуються за допомогою звуків, незрозуміло, чи інші разом із цим можуть розрізняти й відтворювати ритми. Еволюційно близькі до нас примати демонструють обмежені вміння, і переважно мають бути спершу натреновані. Схоже, таких проблем не мають тюлені.

Звичайні тюлені (Phoca vitulina) мають розвинене вміння набувати нової вокалізації, як і люди. З ними провели наступні досліди:

Двадцятьом тюленям віком до року у нідерландському реабілітаційному центрі, що очікували на повернення на волю, вмикали змінені звуки інших тюленів із різними ритмічними особливостями.

  • Деякі складалися із кількох нот, що звучали з різною швидкістю,
  • Інші з різною регулярністю або тривалістю.

У цей час вчені уважно спостерігали за реакцією тюленів. Якщо вони більше звертали увагу на якийсь тип звуків, це означає, що вони розрізнили його з-поміж інших, а отже мають вроджене відчуття ритму.

І тюлені таки продемонстрували вміння розрізняти ритми. Їхню увагу частіше й надовше привертали ритми зі швидшим темпом, довшою тривалістю нот, а також більшою регулярністю, що подібно до метронома.

Стать тварини, чиї звуки вмикали піддослідним, виявилася не пов'язаною із уподобаннями. Тож автори першими виявили вроджене відчуття ритму у ссавців вперше після людини. Тепер тюлені можуть допомогти краще зрозуміти еволюцію і призначення ритму в спілкуванні тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів