Військовий аналітик розповів про російські носії ядерної зброї (відео)

Четвер, 20 жовтня 2022, 21:05

На тлі військових поразок росія постійно залякує Україну та наших західних партнерів можливістю застосування ядерної зброї.

Проте чи дійсно росія застосує ядерну зброю, та які носії такої зброї є у розпорядженні рф – у новому випуску програми «Прайм-Тайм» розповів військовий аналітик Сергій Грабський.

«Що стосується можливості її застосування – у мене велика кількість питань щодо того, наскільки росія готова застосовувати цю зброю. І в мене перше питання: а коли росія останній раз, як держава, проводила випробування ядерних боєприпасів. Відповідь – ніколи. Вона не має такої можливості випробовування ядерних боєприпасів. І тут виникає проблема і питання, а чи дійсно ядерні боєприпаси росії готові до застосування, чи дійсно вони відповідають стандартам і нормам застосування», – цікавиться фахівець. 

Експерт зазначив, що першому президенту Леоніду Кравчуку часто дорікали у тому, що він передав ядерну зброю в росію. Проте термін придатності цієї зброї стікав у 1997 році.

Також Сергій Грабський розповів, що протягом останніх 50-60 років світова спільнота створила дуже ефективний механізм моніторингу і контролю за станом всіх ядерних об‘єктів. Експерт сумнівається, що враховуючи вищезазначену систему моніторингу, хтось зможе таємно підготувати і використати ядерну зброю.

Щодо носіїв ядерної зброї, що є у розпорядження рф, військовий аналітик розповів:

«Є в росії ракетні війська стратегічного призначення, які можуть доставляти ядерні заряди до визначених цілей. Ці ракетні війська стратегічного призначення використовують як рухомі, так і стаціонарні ракетні комплекси. Але в росії також є і тактична ядерна зброя. Для здійснення ударів тактичною ядерною зброєю можуть бути використані як військово-космічні сили, так і військово-морський флот росії, чи сухопутні війська. Навіть 203 мм гаубиця «Піон», яка є на озброєнні як росії, так і, до речі, України, вона здатна наносити удар тактичною ядерною зброєю. Я вже не говорю про ракети типу «Іскандер», типу «Калібр», «Кинжал», які так само можуть бути оснащені ядерною боєголовкою і нанести удар», – пояснює фахівець.

Детальніше у відео:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: