Поділитись:

В Австралії знайшли останки найбільшого птаха на Землі

Четвер, 06 жовтня 2022, 05:48
В Австралії знайшли останки найбільшого птаха на Землі

Вчені виявили в Австралії кістки ніг, які, як вважається, належали найбільшому птаху, який існував на Землі. Як повідомляє Science alert, інші останки птаха можуть все ще знаходитися поряд, чекаючи, поки їх розкопають.

Палеонтологи називають цей вид, Dromornis Stirtoni, "екстремальним еволюційним експериментом". Він був «клаптевою ковдрою» з різних рис: величезний дзьоб розташовувався на маленькій голові, яка знаходилася на тілі заввишки до трьох метрів і вагою до півтонни. Ці гіганти населяли планету близько восьми мільйонів років тому і були предками сучасних курей та качок.

Вченим вперше вдалося знайти останки цих «качок-демонів» зчленованими, які розташовувалися так, як вони колись знаходилися всередині тіла. За словами вчених, це означає, що скелет птаха був повний на момент поховання.

На даний момент дослідники виявили гомілки гігантського птаха, але сподіваються, що в ході подальших розкопок зможуть виявити і частину кістяка, що залишилася.

Скам'янілі кістки були виявлені в заповіднику Алкута, щільному місці скам'янілостей за 190 кілометрів на північний схід від Аліс-Спрінгс, де знаходиться одна з найбільших концентрацій останків наземних хребетних в Австралії. Незважаючи на те, що з моменту початку розкопок у 1986 році в цьому місці було знайдено тисячі скам'янілих зразків, більшість із них є змішаними фрагментами різних видів через те, що історичні паводкові води змішали останки.

Тобто більшість скам'янілостей, виявлених тут, вимагають копіткої роботи з сортування та реконструкції. Але такі складові конструкції залишають поле для припущення помилки.

Навіть якщо вченим вдається правильно визначити вид і поєднати всі його кістки, залишається можливість з'єднати їх у неправильному порядку. Тепер ученим вдалося знайти ноги птахів, що майже повністю збереглися, що дозволить їм визначити справжні пропорції цих гігантів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 
 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
13:39
08 квітня 2024
16:03
03 квітня 2024
12 березня 2024
12:22
11 січня 2024
08 січня 2024
01 січня 2024
08 грудня 2023
18 листопада 2023
30 серпня 2023