Поділитись:

Україна подає заявку на пришвидшений вступ до НАТО, – Зеленський (відео)

П'ятниця, 30 вересня 2022, 17:54

Президент Володимир Зеленський оголосив про подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу.

Про це йдеться у дописі на сторінці Зеленського у фейсбуці.

«Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто.

Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку. 

Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО», – йдеться у дописі.

Володимир Зеленський зазначив, що пришвидшений порядок можливий, оскільки цього року Фінляндія і Швеція почали приєднання до альянсу без плану дій щодо членства. 

За словами президента, для України це буде закріпленням на рівні договору того, що і так уже досягнуто в житті.

Зеленський також заявив, що доки всі члени НАТО досягнуть консенсусу щодо вступу України, Київ пропонує реалізувати український безпековий договір про гарантії безпеки.

Заявку на членство України в НАТО на камеру підписали президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Нагадаємо: 30 вересня росія оголосила про анексію окупованих територій, які вона захопила у чотирьох областях України – як з 2014 року, так і з початку повномасштабної війни у лютому 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів