Поділитись:

Якщо війна затягнеться, з України може виїхати до 5 млн громадян

Середа, 28 вересня 2022, 14:04
Якщо війна затягнеться, з України може виїхати до 5 млн громадян

Через повномасштабне вторгнення росії з України може виїхати до 5 мільйонів громадян.

Про це повідомило Національне агентство з питань державної служби, інформує УНН.

«З 24 лютого до 19 вересня з України виїхали близько 8,4 млн людей. В’їхали за цей час – 7,2 млн. Наразі за кордоном перебувають 1,2 млн людей з України. Вагому частину з них, окрім жінок із дітьми, складають малий прикордонний рух, відрядження, відпустки, виїзд іноземців у перші дня війни, перетин кордонів з метою пільгового ввезення автомобілів тощо», – зазначила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова.

За її словами, окрім 1,2 млн, які вже перебувають за кордоном, Україна може додатково втратити щонайменше 500-600 тисяч людей.

«Натомість максимальна кількість емігрантів може сягнути 5 млн. Цей сценарій стане реальним у випадку затягування війни. За таких умов існує ризик, що після скасування воєнного стану до українок з дітьми почнуть переїздити чоловіки», – сказала Лібарова.

Вона додала, що у світі відбувається жорстка конкуренція за трудові ресурси. Європа старішає сильніше за Україну і компенсує це старіння емігрантами.

«Українці, що виїхали, є добре освіченими, значну їх частину складають діти шкільного і студентського віку. Відтак, якщо ця хвиля емігрантів пробуде у Європі більше року, є ризик, що більшість не повернеться додому», – підкреслила Лібанова.

На її думку, наші громадяни мають відчувати себе українцями за кордоном і зберігати зв’язок з Україною.

«Для цього потрібні зусилля як на рівні держави, так і місцевих громад, шкіл, садочків, роботодавців. Важливо, аби роботодавці зберігали зайнятість працівників, які виїхали з України. Інакше після війни втратимо робочу силу. Відзначу, що з початком війни в Україну повернулися близько 180 тисяч чоловіків, які виїхали з країни раніше. Вони верталися свідомо, із рішенням захищати свою країну. На такий рівень свідомості робимо ставку, коли аналізуємо перспективи повернення українців з-за кордону», – додала директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України.

Нагадаємо: на акцію протесту проти прийому українських біженців у місті біля кордону Польщі з Україною не прийшла жодна людина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 квітня 2024
02 квітня 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
15 лютого 2024
10 лютого 2024
06 лютого 2024
03 лютого 2024
31 січня 2024