Поділитись:

Понад половина українців, які виїхали до Польщі, Чехії і Румунії, планують повернутися додому

Понеділок, 26 вересня 2022, 14:26

фото ілюстративне

Більшість українців, які втекли від війни до Польщі, Чехії та Румунії, планують повернення в Україну. 

Такими є дані дослідження настроїв українських біженців EWL Group у Польщі, Чехії та Румунії, – повідомляє «Європейська правда».

Зокрема, у Польщі про наміри повернутися в Україну говорять 58 % українців, що виїхали. Ще 30 % збираються лишитися у Польщі на довший період, а 12 % хочуть переїхати до інших країн.

У Чехії про наміри повернутися до України кажуть 56 % опитаних. 24 % збираються лишитися в Чехії довше, 20 % планують виїхати до іншої країни.

У Румунії відсоток тих, хто планує повертатися в Україну, складає 54 %. Лишатися в Румунії поки мають намір 28 %, ще 18 % збираються виїхати до іншої країни.

Скільки біженців планують повернутися в Україну, залежить від багатьох факторів. Попри те, що більшість у всіх трьох країнах декларує, що хоче повернутися додому, польський експерт Ян Маліцький радить обережніше ставитися до таких цифр. 

«Історія усіх міграцій, війн і біженства показує, що людські плани ніколи не відповідають дійсності, – стверджує Маліцький. – Нинішнє дослідження показує, що аж третина планує залишитися, але залишиться більше. Цього нас вчить історія останніх двох століть. Я особисто сказав би, що може залишитися навіть половина. Коли опаде дим битв, знатимемо більше».

Скільки людей повернеться, залежить від того, наскільки тривалою буде війна і наскільки знищеною буде інфраструктура. Так, чимало людей з окупованих і зруйнованих міст уже сьогодні починають облаштовуватися на новому місці на довгий час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів