Поділитись:

Вчені з'ясували, як з'явилися перші континенти Землі

П'ятниця, 23 вересня 2022, 00:13

Нове дослідження найдавніших порід, виявлених на Землі, показало, що перші континенти нашої планети були нестабільними. Вони занурилися в мантію, перш ніж знову вибратися назовні і стабілізуватися.

Про це повідомляє ZN, посилаючись на Science Alert

Це може пояснити деякі з найбільш загадкових характеристик кратонів – надзвичайно старих та стабільних частин літосфери. Вони пережили континентальні зміни та містять «літопис» давньої історії Землі.

За словами вчених з Університету Монаша в Австралії, вік кратонів, які знаходяться всередині континентів, перевищує три мільярди років. Вони сформувалися на ранній Землі та містять дані про те, як наша планета змінювалася з часом.

Вчені не мають точних даних про те, як сформувалися континенти Землі. На жодній іншій планеті нічого подібного немає. Дослідникам вдавалося виявити докази, що континенти сформувалися всередині мантії з кратонних ядер. Але єдиної думки щодо утворення кратонів немає.

На цей момент відомо про 35 кратонів, вони відрізняються жорсткістю та плавучістю в порівнянні з іншими частинами літосфери, що надає їм стійкості. Але їхній склад відрізняється від пізніших частин літосфери, які складаються з набору матеріалів та мінералів різного віку. Така неоднорідність передбачає перероблювання та перебудову.

У ході дослідження вчені провели моделювання, яке показало, як відбувалася еволюція Землі протягом першого мільярда років її існування. Воно показало, що перші континентальні блоки на планеті були нестабільні і занурювалися назад у мантію. Там вони розплавлялися і змішувалися з матеріалом, доки не розчинялися повністю.

Деякі фрагменти залишалися у мантії досить довго, накопичуючи шари, які надавали їм плавучості. Це може пояснити неоднорідність складу кратону: старіші породи з різних місць поєднуються з молодшими породами. Деякі з подібних фрагментів все ще можуть перебувати в мантії, чекаючи на правильний момент.

Команда вчених назвала цей механізм «масовим регіональним повторним ламінуванням» (MRR). На думку дослідників, він міг стати ключовим компонентом формування континентів на ранній Землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів