Поділитись:

Вченим вдалось розгадати одну з найстаріших таємниць будівництва пірамід в Єгипті

Неділя, 18 вересня 2022, 02:48
Вченим вдалось розгадати одну з найстаріших таємниць будівництва пірамід в Єгипті

Вчені зробили досліджження на основі попередніх археологічних та історичних висновках про те, що Ніл мав додатковий рукав, який протікав біля пірамід тадопоміг стародавнім єгиптянам транспортувати матеріали для будівництва

Група дослідників опублікувала результати свого аналізу у статті, опублікованій 29 серпня в журналі PNAS.

"Піраміди Гізи є одним із найвідоміших культурних ландшафтів світу і зачаровують людство протягом тисячоліть. Дійсно, Велика піраміда Гізи (піраміда Хуфу) була одним із семи чудес стародавнього світу. Нові палеоекологічні аналізи допомогли реконструювати 8000-річну річкову історію Нілу в цьому районі, показавши, що колишні водні ландшафти та більш високий рівень річки приблизно 4500 років тому сприяли будівництву комплексу пірамід Гізи", – пишуть дослідники.

Зараз вважається, що давньоєгипетські інженери використовували колишнє русло Нілу для транспортування будівельних матеріалів і провізії на плато Гіза. Однак існує нестача екологічних доказів того, коли, де і як ці стародавні ландшафти еволюціонували. Стародавньої гілки Нілу давно немає.

Та нові знахідки проливають світло на рівень води в Нілі під час будівництва пірамід Гізи. На основі цих археологічних відкриттів науковці провели ретельний аналіз та надали висновки.

Аналізуючи стародавні зразки пилку, взяті з глиняних знахідок, стало зрозуміло, що великі водоймища та вищий рівень річок стали перевагою будівельників піраміди Гізи у далекому минулому.

Дослідження проливає світло на те, як піраміди – царські гробниці фараонів Хуфу, Хефрена та Менкаура – піднялися до монументальної висоти.

"Їх високу висоту було досягнуто, в основному, завдяки нині неіснуючому рукаву Хуфу, який залишався на високому рівні під час правління Хуфу, Хефрена та Менкаура, сприяючи транспортуванню будівельних матеріалів до піраміди Гізи. Комплекс", – написала команда у своїй статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 
Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
10 січня 2024
07 листопада 2023