Поділитись:

В Ізраїлі знайшли кістки тварин, які використовувалися для ігор та пророцтв

Четвер, 18 серпня 2022, 01:50

У процесі свого недавнього дослідження в стародавньому місті Мареша в центральному Ізраїлі, археологи виявили понад 600 астрагалів – стегнові кістки тварин, пише Haaretz.

Експерти мають різні припущення того, для чого вони використовувалися, проте на думку більшості, частину з них застосовували для встановлення контакту з богами та пророцтв, а інші для ігор.

 

Кісточки та щиколотки баранів і кіз, або навіть їх штучні версії, а іноді й маленькі кістки коров'ячих ніг чи газелей, були популярні в усьому Леванті і навіть за його межами. Однак кількість, знайдена при недавніх розкопках у Мареші, була надзвичайно великою.

Кістки для передбачення та розваги знайшли в штучних печерах, вирубаних у скелі нижнього міста. За словами археологів, багато астрагалів було виявлено у певних печерах у великих скупченнях.

Як зазначають фахівці, коли хтось знаходить кістки ніг травоїдних у культурному контексті, вони є залишками їжі. Вівці та кози були основними продуктами харчування левантійців відтоді, як їх одомашнили близько 10 000 років тому на південному сході Туреччини. Причина з якої, археологи припустили, що знайдені кістки використовувався в інших цілях, полягає у тому, що їх виявили непропорційно.

Варто додати, що ще одну велику колекцію астрагалів було виявлено в Мегіддо – пагорбі в західній частині Їзреельської долини — близько 680 штук.

Професія, або мистецтво, ворожіння по кісточках пальців називається астрагаломантією, і, принаймні, в історичний період ця практика ґрунтувалася на маркуванні на кістках, включаючи імена богів і богинь та числах. Теорія, що лежить в основі, полягає в тому, що древні люди використовували ці гральні кістки для того, щоб зв'язатися з потойбічними істотами.

 

До того ж, астрагали досі використовуються в іграх в Австралії та Близькому Сході, але тільки для ігор. Очевидно, їх користувачі позбулися надії те що, що кістки ніг померлих тварин можуть допомогти у ворожінні.

"У римський та елліністичний період астрагали широко використовувалися у ворожінні, зокрема і в Мареші. Але що нас здивувало найбільше, так це їх кількість, особливо тих, на яких написані імена богів і богинь", – підсумували експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів