Поділитись:

Чи будуть у волинських 5-класників друковані підручники (відео)

Субота, 10 вересня 2022, 06:16
Чи будуть у волинських 5-класників друковані підручники (відео)

Українські п’ятикласники, зокрема й волинські, розпочали навчання без паперових підручників. Замість паперових книг у Міністерстві освіти і науки пропонують використовувати електронні. Коли будуть паперові підручники для учнів п’ятих класів, які цьогоріч ідуть у Нову українську школу, достеменно ніхто сказати не може. Відтак, вчителі, учні і батьки мусять адаптовуватися до нових реалій.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

У бібліотеці луцького ліцею № 27 підручники для учнів 5-го класу є. Але дітям, які цьогоріч пішли до п'ятого класу, вони не підходять, адже учні мають навчатися за новою освітньою програмою.

Зі слів директорки навчального закладу Вероніки Захарчук, нових підручників немає через війну.

Цьогоріч на друк підручників за програмою Нової української школи виділили 1,3 мільярда гривень. Але через війну ці кошти спрямували на потреби Збройних сил України. Тож нині міністерство у пошуках коштів на друк нових підручників.

Але проблема не тільки з підручниками для 5-го класу. Як розповіла Вероніка Захарчук, підручники поновлюються кожні 5 років. Тож труднощі є і з тими підручниками, які перевидаються.

Окрім того, навіть якщо міністерство знайде гроші, не відомо, який саме з них буде першочергово друкуватися. До того ж з кожного предмета є кілька програм, і кожна школа обирає ту, за якою відбуватиметься навчання. 

Наразі МОН пропонує альтернативу – електронні підручники. Такі підручники для учнів 1 – 11 класів є на сайті Інституту модернізації змісту освіти. Гіперпосилання на них розміщують на сайтах шкіл та у Classroom.

Вирішити питання забезпечення паперовими підручниками на рівні міста неможливо, адже це є компетенцією МОН. Конкретний час, коли підручники зможуть надрукувати, у міністерстві не повідомляють. 

В управлінні освіти і науки Волинської ОДА зазначають, що наразі в області для 5-го класу є лише підручники з польської мови, які надрукували за благодійні кошти. 

«Всі інші – обіцяють до кінця року. Електронні всі доступні», – повідомила начальниця управління освіти і науки Волинської ОДА Людмила Плахотна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів