Поділитись:

Чи готова Волинь до зими: в облраді засідала комісія

Четвер, 08 вересня 2022, 10:50
Чи готова Волинь до зими: в облраді засідала комісія

На Волині станом на 1 вересня до опалювального сезону готові 80% котелень.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства, йдеться на сторінці облради у Фейсбуці

Керівник профільного департаменту ОВА Андрій Пиріг розповів, що в області триває планова робота з підготовки до опалювального періоду 2022-2023 років. За його словами станом на 1 вересня підготовлено понад 80% котелень, теплових мереж та теплових пунктів, а також об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства. Усі роботи планують завершити до 1 жовтня. Створено необхідні запаси твердого палива: дров, тріски, торфу. Окрім того, подбали й про ймовірність виникнення надзвичайних ситуацій.  

«На щастя руйнувань житлово-комунальної інфраструктури у нас наразі немає, однак на випадок виникнення надзвичайних ситуацій чи аварій на теплових та водопровідних мережах в області сформовано 30 аварійних бригад тепло-, водопостачальними підприємствами та 76 аварійних бригад підприємств житлово-комунального господарства, це: покрівельники, столярі, слюсарі-сантехніки, електрики, які у будь-який момент готові включитися в роботу», - наголосив він.

Андрій Пиріг також зауважив, що підприємствами теплопостачання активно впроваджуються заходи зі зменшення використання природного газу, а зокрема: заміна на котельних пальникових пристроїв з використанням струменево-нішевої технології, заміна насосного обладнання, облаштування в житлових будинках індивідуальних теплових пунктів (ІТП).

Він також зауважив, що серед проблемних питань залишаються розрахунки за житлово-комунальні послуги.

«Населення у березні-квітні сплачувало на рівні 40-50%, а у липні ситуація стабілізувалась і ми вже вийшли на понад 90 % оплати. Втім, ситуація з бюджетами досить складна. Не доплачують підприємствам теплопостачальникам і державний, і місцеві бюджети. На це варто звернути особливу увагу, адже борги напряму впливають на економічний та технічний стан господарств», – підкреслив він.

Директорка департаменту соціального захисту населення ОВА Оксана Гобод  повідомила, що усі шість інтернатних закладів обласної комунальної власності готові до початку опалювального сезону, 5 із них окрім газу мають можливість використовувати альтернативні види палива. Відкритим залишається питання по Горохівському психоневрологічному пансіонату, адже там встановлено лише газові котли. На разі триває й робота із закупівлі генераторів, як за бюджетні, так і  за спонсорські кошти.

Очільниця управління освіти і науки ОВА Людмила Плахотна повідомила, що в рамках підготовки до осінньо-зимового періоду в кожному освітньому закладі області проведено обстеження усіх об’єктів теплопостачання та затверджено комплекс відповідних заходів для того, щоб усі вони функціонували безперебійно.   

«Заклади освіти області опалює 495 котелень, з них 372 твердопаливні, 104 газових, 10 комбінованих і 2 електричних. Освітні установи також подбали про достатні запаси твердого палива. На сьогодні відкритим залишається питання заборгованості державних компенсацій витрат на комунальні послуги в тих закладах освіти, на базі яких проживали внутрішньо переміщені особи», – зауважила вона.

Заступник начальника управління охорони здоров’я ОВА Валерій Руцький зазначив, що близько 90 % медичних закладів готові до нового опалювального сезону, майже у повному обсязі закуплено альтернативні види палива. Усі заклади охорони здоров’я забезпечені генераторами, у тому числі й кисневими.

Єдиним проблемним питанням, яке на разі потребує першочергового вирішення, є відбудова димоходу у Ратнівській ЦРЛ, що був пошкоджений під час буревію, ПКД на ці роботи виготовлена, ціна питання понад 4 мільйонів гривень, ремонт планують провести коштом місцевого бюджету.  

Озвучену інформацію члени профільної комісії взяли до відома та рекомендували заслухати заступника голови ОВА, який здійснює координацію діяльності у сфері ЖКГ, про хід підготовки господарства області до роботи у прийдешній осінньо-зимовий період на найближчому пленарному засіданні Волиньради.

Нагадаємо, що більше ніж тисяча жителів Луцького району залишаться без газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
13:13
20 березня 2024
19 березня 2024
13 березня 2024
10:55
15 лютого 2024
06 лютого 2024
17 січня 2024