Туризм на Волині в час війни: хто відвідує та скільки заробили (відео)

Середа, 07 вересня 2022, 15:45

Пів року війни в Україні перевернули все з ніг на голову. Замість звуків літніх фестивалів та концертів – сирени, що сповіщають про повітряну тривогу. Щороку Луцьк зустрічає сотні тисяч туристів з України та з-за кордону. А цьогоріч українці туристів не кличуть, адже безпека понад усе. Попри це, туризм з Волині нікуди не зник. 

Про це йдеться в сюжеті 12 Каналу.

Луцький замок – найпопулярніша історична локація Волині. Тільки цьогоріч замок на туристів збіднів. Війна перекреслила усі плани на цей рік.

Якщо весною відвідувачами були виключно внутрішні переселенці, то тепер побільшало і мешканців західних регіонів.

«Є і з нашої Західної України: львів'яни, червоноградці, тернополяни, наших луцьких багато і волинян трошки є», – розповідає працівниця Луцького замку пані Валентина.

Також замок багато втратив через скасування концертів, фестивалів та майже усіх масових заходів, які відбувалися щовихідних.

«Раніше в нас було багато дитячих груп з початком навчального року і під час канікул. Оскільки тепер онлайн навчання, то ці туристи відпали», – каже пані Валентина.

За 8 місяців цього року туристичний збір у Луцьку склав понад 820 тисяч гривень. Торік було менше на 200 тисяч. Але слід враховувати, що ставка туристичного збору змінюється залежно від мінімальної заробітної плати. Нині це 5 відсотків. Загалом в області справи трохи гірші.

«Досягнути минулорічних результатів, які є більш скромними, у півтора мільйона туристичного збору, буде достатньо важко, тому що по приблизних оцінках ці цифри по області навіть не наблизяться до 200 тисяч», – ділиться заступник начальника управління економічного розвитку і торгівлі Волинської ОВА Андрій Ткачук.

Цього року в топі найвідвідуваніших локацій та пропозицій Луцька, звісно, Замок Любарта, нова екскурсія «Музичний Луцьк», а також нічна екскурсія Старим містом.

Цікаво, що цього року популярний відпочинок на воді в межах обласного центру і в межах самої Волині. 

«Це сплави на байдарках і сапсерфінг. Вони користуються популярністю не лише у лучан, але і людей, які до нас приїхали», – повідомляє керівниця управління туризму та промоції Луцькради Катерина Теліпська.

Не втратив популярності й пізнавальний туризм: разом із замком відвідують костелу Петра і Павла і таємничий будинок Голованя. Ще одна локація, яка манить туристів - музей сучасного українського мистецтва Корсаків.

На Волині найбільше відвідувачів прийняли комплекс пам’яток у Володимирі та Шацький заповідник.

Щоправда, на усіх локаціях туристичні потоки зменшилися в рази. Як у Луцьку, так і в області частина туристичних локацій працювали, а то й досі працюють як місця для переселенців. Переважно це відпочинкові комплекси.

Експерти запевняють: культурна і туристичні галузі чекають на закінчення війни, адже після перемоги Україну чекає величезний потік туристів. Чимало екскурсоводів і туристичних агенцій вже мають багато заявок на екскурсії місцями Волині не лише від українців, а й з-за кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: