Поділитись:

На Волині селищна голова працює ще й в лікарні, але там її ніхто не бачив

Середа, 07 вересня 2022, 10:15

Мешканці Іваничівської громади дізналися, що селищна голова Лідія Томашевська обіймає ще дві посади в місцевій лікарні. Люди обурюються, мовляв, на робочому місці в закладі охорони здоров’я її ніхто не бачив.

Про це йдеться в сюжеті «12 Каналу».

Лікарка-епідеміологиня, лікарка-методистка та селищна голова – усе це про очільницю Іваничівської громади.

«Нам потрібно довести до відома громади, як і що отримує наша влада. В умовах воєнного стану багато людей залишилися без роботи. Багатьом зменшили розмір зарплати. А тут голова отримує додаткову зарплату та не ходить роботу», – говорить місцева активістка Марина.

Місцевих жителів цікавить: коли Лідія Томашевська встигає виконувати всі свої посадові обов’язки. Тому вони почали розпитувати у знайомих із лікарні, коли та приходить на роботу. Зі слів працівників, ніхто її там не бачив.

Натомість зарплату в медзакладі вона має чималу. З відповіді на інформаційний запит активісти дізналися, що Лідія Томашевська з січня до липня цього року отримала 66 562 гривні зарплатні в лікарні, тобто близько 10 тисяч гривень щомісяця.

«Людину ніхто не бачив у лікарні. Вона отримує зарплату, попри те, що не ходить на роботу, тобто не відпрацьовує час», – зазначає активістка Марина.

Активістка Олександра додає: волонтерам в умовах війни вдавалося б зробити набагато більше, якби їм допомагала місцева влада.

Своєю чергою, Лідія Томашевська переконує, що працює в лікарні законно.

«Я маю 0,25% ставки методиста як організатора охорони здоров’я та 0,25% ставки лікаря-епідеміолога. Я маю право відповідно до закону. Всі вчителі, лікарі, щоб не втратити всі відповідні сертифікати, мають право займатися відповідною діяльністю. Я пропрацювала 25 років головним лікарем. У медицині прийнято: той, хто працює на основній робочій посаді, має право суміщати, а той, хто працює на інших посадах, має право сумісництва» , – розповідає вона.

Робота за сумісництвом – це виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час у тій самій чи іншій організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Як пояснили в лікарні, робочий час Лідії Томашевської – з 17:30 до 19:26 (коли виконує обов’язки лікаря-епідеміолога) та з 19:30 до 21:26 (коли займається методичною діяльністю).

«Це все не робота з пацієнтами. Це самостійна робота, робота з документами, з комп’ютером, з інтернетом», – пояснює головна лікарка Іваничівської лікарні Алла Баранчук.

Тому працювати Лідія Томашевська може дистанційно, головне – аби посадові обов’язки виконувала, а на це, наголошує головна лікарка, скарг немає. Працює Лідія Томашевська і в кабінеті, і віддалено.

«Коли ми внесли зміни, передбачили посаду епідеміолога (це необхідно в пакеті стаціонарного лікування), тоді прийняли її на роботу. Вона має вищу категорію, має спеціалізацію. Вона пройшла по всіх документах у НСЗУ… Наша лікарня живе тільки за рахунок коштів НСЗУ. Ми зобов’язані їх заробляти. Наша лікарня маленька», – говорить Алла Баранчук.

За словами юристів, працювати за сумісництвом і мати медичну практику Лідія Томашевська має право. Чітких пояснень, що таке медична практика, в законі немає. Усі інші умови праці – безпосередньо справа домовленостей із керівництвом лікарні.

«Якщо вона може працювати дистанційно, то законодавство дозволяє це робити. Так само і працювати за індивідуальним графіком», – інформує юрист Олег Огородник.

Тому в юридичній площині все законно. Але активісток турбує інше: чи доцільно сидіти на трьох стільцях одночасно, коли на вирішення нагальних справ у громаді часу обмаль. Є чимало питань, які висять у повітрі кілька місяців. Наприклад, декомунізація громаду так і не торкнулася, а отримати дозвіл на проведення благодійних заходів практично неможливо.

Нагадаємо, що у селі під Луцьком обшарпану зупинку перетворили в арт-об'єкт (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів