Поділитись:

СБУ викрила 7 тисяч ботів у фейсбуці, якими поширювали фейки і пропаганду

Субота, 03 вересня 2022, 16:15
СБУ викрила 7 тисяч ботів у фейсбуці, якими поширювали фейки і пропаганду

Служба безпеки заблокувала дві ботоферми, які разом налічували близько 7 тисяч фейкових акаунтів і  поширювали деструктивний контент у Facebook.

Про це повідомляють ГУ СБУ у Києві та Київській області та Київська міська прокуратура.

«Кіберфахівці СБУ ліквідували ще 2 ботоферми: на Київщині та в Одесі. «Армію ботів» у майже 7 тисяч акаунтів використовували для поширення деструктивного контенту, зокрема для: дискредитації Сил оборони України та керівництва держави, виправдання збройної агресії рф та розхитування суспільно-політичної ситуації в країні», – йдеться у повідомленні.

Одну ботоферму на 5 тисяч акаунтів створив та адміністрував 24-річний уродженець Запорізької області, який наразі мешкає на Київщині.

Задля конспірації він реєстрував фейкові акаунти через російські електронні адреси та віртуальні номери російських і білоруських мобільних операторів. В окремих випадках для їх верифікації використовував підроблені документи українських громадян.

Готових ботів зловмисник здавав в оренду або продавав зацікавленим особам.

Його «клієнтами» були представники піар-підрозділів політичних партій і громадяни росії, які просувають в українському інформпросторі деструктивні та провокаційні матеріали.

Під час обшуків за адресою проживання адміністратора «бот-мережі» у місті Біла Церква вилучили комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності та спеціальне програмне забезпечення.

Організатору ботоферми готують повідомлення про підозру за ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронних комунікаційних мереж) ККУ.

Ще одну ботоферму організували четверо місцевих мешканців на Одещині. Зловмисники створювали й просували акаунти у соцмережах і месенджерах. Для поширення панічних настроїв у регіоні розганяли дезінформацію та фейкові новини з фронтів.

Під час обшуків за адресами проживання ділків вилучили комп’ютерну техніку, 4 сервери, понад 250 USB-модемів та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності. А також банківські картки, через які відбувалися розрахунки з «клієнтами», та понад 400 SIM-карток операторів мобільного зв’язку.

Після проведення експертиз вирішуватимуть питання про оголошення фігурантам підозр за ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин) ККУ.

СБУ викрила 7 тисяч ботів у фейсбуці, якими поширювали фейки і пропаганду 

СБУ викрила 7 тисяч ботів у фейсбуці, якими поширювали фейки і пропаганду 

Нагадаємо, що правоохоронці встановили, що мешканка міста Володимир систематично та публічно агітувала у соціальних мережах за повалення конституційного ладу в Україні та захоплення державної влади, підтримувала та виправдовувала дії держави-агресора, розпалювала національну ворожнечу та принижувала честь та гідність українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів