Поділитись:

Через воєнний стан волинянин не може забрати паї в орендаря (відео)

П'ятниця, 02 вересня 2022, 06:14

Волинянин десять років здавав свій пай в оренду агропідприємству. У вересні цього року термін дії договору оренди завершувався. Тож чоловік вирішив розпочати господарювати на своїй землі сам. Однак, коли звернувся з відповідним листом до підприємства, то виявилося, що договір оренди продовжили ще на рік, причому без його відома і згоди.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Аркадій Марчак – власник майже 2-ох гектарів землі у Володимирському районі. Уже 10 років його землею, за договором оренди, користується підприємство «П'ятидні». Хоч сам власник стверджує, що його не підписував – підпис на документі, переконує, не його.

За рік до завершення терміну дії договору орендарі запропонували продовжити його ще на 10 років. Проте Аркадій Марчак не погодився. 

У вересні цього року термін дії договору спливає, тож чоловік вирішив разом із сином самим господарювати на землі. Але договір оренди, як виявилося, без його відома продовжили ще на рік, посилаючись на воєнний стан.

Керівник агропідприємства Валерій Діброва запевняє: договір продовжили автоматично у зв'язку із дією закону «Про створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану». Відповідно до нього, договори пролонговуються без згоди орендодавця чи орендаря. Проте керівник запевняє, що готовий звільнити пай раніше, аніж через рік – як тільки збере врожай.

Головний юрист відділу надання безоплатної правової допомоги Зоряна Світлицька зазначає, що з подібними історіями до них звертаються не вперше, зокрема після запровадження цього закону. Проте, зазначає вона, після закінчення дії воєнного стану, договір річної оренди далі продовжуватися не буде. Тож наразі у власників є два виходи: чекати рік або йти до суду. Але й тут все непросто: це є пряма норма закону, її можна хіба оскаржити в Конституційному суді, а до нього ще треба дійти, пройшовши три стадії в місцевих судах. 

Також можна укласти спільний договір про те, що орендар не потребує цієї ділянки. Теоретично, зазначає юрист, законодавством це не заборонено. Але того, хто проти, можна змусити лише через суд. А це знову потребує чимало часу.

Виходить, що орендарям закон вигідний, адже вони ще мінімум рік можуть користуватися землями. Натомість власники паїв не можуть взятися за господарювання на власній землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів