Поділитись:

За 100 світлових років від Землі виявили «планету-океан»

П'ятниця, 26 серпня 2022, 03:39

Група дослідників із Монреальського університету (Канада) завдяки телескопу TESS від NASA виявила нову екзопланету, яка дістала назву TOI-1452 b.

Про це повідомляє Forbes, передає Укрінформ.

TOI-1452 b розташована за близько 100 світлових років від Землі й обертається навколо однієї з двох маленьких зірок – червоних карликів, розташованих у сузір’ї Дракона.

Дослідники вважають, що це може бути «планета-океан», тобто планета, яка повністю покрита товстим шаром води. Вони порівнюють її з супутниками Юпітера Ганімедом і Каллісто та супутниками Сатурна Титаном і Енцеладом, що мають підповерхневі океани.

Зазначається, що екзопланета TOI-1452 b приблизно на 70% більша за Землю. Дослідникам знадобилося понад 50 годин спостережень, щоб оцінити масу планети, яка майже в п’ять разів перевищує масу Землі. Вчені вважають, що нова екзопланета кам’яниста, як і Земля, проте вода на TOI-1452 b може становити до 30% маси планети, у той час, як на Землі – 1% маси.

«TOI-1452 b є одним із найкращих кандидатів на місце "океанської планети", знайдених нами на сьогодні. Його радіус і маса свідчать про набагато меншу щільність, ніж можна було б очікувати для планети, яка в основному складається з металу та каменю, як Земля», – заявив дослідник Шарле Кадю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів