Поділитись:

Астрономи виявили струмінь з ядра галактики, який у 50 разів більший за саму галактику

Понеділок, 22 серпня 2022, 04:20
Астрономи виявили струмінь з ядра галактики, який у 50 разів більший за саму галактику

Велика еліптична галактика NGC 2663 знаходиться за 93 мільйони світлових років від Землі. Астрономи з Університету Західного Сіднея зафіксували, що її ядро ​​випускає релятивістські струмені, характерні для околиць надмасивних чорних дірок. 

Робота вчених  опублікована  у бібліотеці препринтів arXiv.org.

Як відзначають вчені, ці струмені (їх також називають джетами) виявилися в 50 разів більшими за саму галактику. Команда вивчила NGC 2663 за допомогою інтерферометра ASKAP, що складається з 36 радіотелескопів.

Робота показала, що з центру галактики виходять джети разючої довжини – понад мільйон світлових років. Такі релятивістські струмені народжуються при взаємодії екстремальних магнітних полів з речовиною акреційного диска, що оточує чорну дірку або нейтронну зірку.

Вони виглядають як пара вузьких потоків плазми, що вилітають з полюсів об’єкта на швидкостях, порівнянних зі швидкістю світла. Астрономи зробили висновок, що галактика NGC 2663 оточена скупченнями невидимого газу, які ущільнюються і нагріваються потужними джетами.

За словами вчених, міжгалактична речовина надходить у галактику, живлячи в її центрі надмасивну чорну дірку. Чим більше маси та обертання набирає чорна діра, тим потужнішим стає створювані нею джети.
 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів