Поділитись:

«Рекреація – це інвестиція», – Олександр Кватирко про роботу лісівників під час війни (фото)

Вівторок, 23 серпня 2022, 11:13
«Рекреація – це інвестиція», – Олександр Кватирко про роботу лісівників під час війни (фото)

Начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства поділився підсумками виїзної колегії Держлісагентства, що відбулась на Волині.

Про це Олександр Кватирко написав на своїй сторінці у фейсбуці.

Далі подаємо його допис повністю:

«Мав нагоду звітувати щодо показників фінансово-господарської діяльності ВОУЛМГ, почути керівників та колег з усієї України, поділитись напрацюваннями колективів наших лісогосподарських підприємств. Однією з тем обговорення була рекреація.  

«Як так, війна, а Волинь влаштовує обмін досвідом і лісівники розповідають про рекреацію», – скажуть критики.

То для початку відповім на закиди щодо роботи лісгоспів і доцільності розвитку рекреаціі:

  1. Лісівники Волині завжди допомагали захисникам. З перших днів російськоі агресіі на Сході у 2014 році до сьогодні. Сьогодні наші працівники стали однією з потужних волонтерських спільнот області.
  2. Наші профспілкові організації постійно допомагають своїм колегам зі Східних та Південних регіонів. Ми робимо це послідовно. Так само послідовно відповідаємо на закиди «експертів». Спочатку розповідаємо про те, що це нормально, коли наші працівники перераховують частину заробітку, щоб підтримати колег, у мирний час. Зараз говоримо, що наші колективи не потребують «підказок» щодо підтримки колег з регіонів, які потерпають від війни.
  3. Лісгоспи – господарюючі суб‘єкти, які стали для низки громад не те, що домінуючим платником податків, а головною опорою у військовий час.Якщо при запуску проектів рекреаційних пунктів нам доводилось випрошувати у окремих громад виділення земельних ділянок під їх розміщення, то тепер громади нас про це просять. Люди тепер запитують керівників ТГ, чому в одній громаді є рекреаційні, а в їхній – нема.

Для працівників лісової галузі рекреація – один з робочих процесів. Це керований розподіл ризиків у відвідуванні лісових масивів населенням.
Саме це врятувало Волинь від десятків пожеж.

Чи думали лісівники Волині, що рекреація стане рятівним кругом в пандемію ковід-19 або місцем, куди повезуть на екскурсію дітей переселенців?! Ні. Ми думали про те, як управляти потоками несанкціонованих походів до лісу, багаттями, які розладались посеред ділянок, і не гасились.

Ми хотіли, щоб люди бачили, яка гарна Волинь і берегли її.

Лісова галузь постійно працює серед викликів.

Щоправда, одні з них роблять нас сильнішими, змушують прогресувати, розвивати інновації, а інші – змушують діяти, щоб виживати – і людям, і галузі.

Тема розвитку рекреації – не про сьогодення. Вона – про причини, які спонукають колективи лісогосподарських підприємств розвиватись, випереджати інколи навіть приватний бізнес,  в ідеях і способах їх втілення.

Це – тема про майбутнє і про взаємодію.

Рекреація завжди про взаємодію. Це складний ланцюг, до якого дотичні чимало  вигодонабувачів.  Громади, населення, туристи та ті, хто подорожує, підприємці та працівники, які мають роботу, молодь та педагоги, які мають хороші майданчики з наочністю для занять. У теми рекреації, перш, ніж тут прозвучить лісівник, значний перелік бенефіціарів, які отримують вигоди.

Зараз, коли стрімко погіршуються соціально-економічні умови, важливо не допустити зниження стандартів взаємодії людей.

Ми мусимо тримати планку.

Від цього залежить, що стане допустимим або недопустимим у громадах, колективах, серед молоді вже найближчим часом.

Єдине, що залишилось спільного між тим, як ми розпочинали і як продовжуємо роботу в напрямку рекреаціі зараз, - можливість забезпечити роботою і хорошим відпочинком працівників та їх родини.

Згадую Шацьк, запущену базу відпочинку. Ще навесні 2015 року там були дикі хащі і плазуни. Мене, молодого керівника, з ідеєю відродити базу відпочинку, керівники 24 лісгоспів і профспілкових ланок області сприйняли неоднозначно. Але повірили, включились і зробили реконструкцію. Зробили своїм працівникам, чули спасибі від кожного, хто приїздив з родиною на відпочинок, і включались далі.

Кожен рекреаційний пункт – маленьке свято для колективу.
Наші люди ведуть сюди своїх дітей і друзів. Вони горді тим, що зробили.

Так, ми отримували багато критики, не всі громади ішли нам на зустріч, але тисячі людей, які мали можливість перебувати у безпечних, обладнаних місцях, і зменшення кількості пожеж підказували нам, як варто рухатись.

Статистика наступна:

  • Шацьк – понад 3000 родин працівників відпочили за ці роки.
  • Вортнів – понад 50 000 відвідувачів за рік, не менше 3000 з них – учасники різних заходів.
  • Рекреаційні – це практично кожен волинян.

Невід‘ємною частиною концепції рекреації для нас є профілактична і просвітницька робота.
Приділяємо особливу увагу інформаційному оснащенню, інформаційному супроводу та роботі з молоддю.
Всюди прагнемо створити навчальні майданчики, зони нетворкінгу молоді і лісівників.
А зараз на наших рекреаційних тривають уроки безпеки для дітей.

Резюме наступне.

Рекреація – це інвестиція, економічний ефект від якої рахується шляхом віднімання можливих збитків від лісових пожеж і шляхом множення соціального ефекту для громад, працівників, області.

Чому лісівники Волині не припинили цю роботу у війну?
Люди повинні думати про завтра і мати можливість допомагати економіці і армії.
Ми створюємо робочі місця, намагаємось тримати соціальні стандарти.

Думаю, що це розуміють більшість із нас. Переконаний, що маю спільну точку зору зі своїм колективом.
Без графіків і діаграм.
Графіки будуть на сайті управління.

Як керівник лісової галузі Волині хочу подякувати колективу за велику роботу, за згуртованість і характер. 
Робимо все, щоб продовжувати традиції єдності і підтримки, якою завжди жили люди лісової галузі. Гуртуємось заради перемоги!», – написав Юрій Кватирко.

«Рекреація – це інвестиція», – Олександр Кватирко про роботу лісівників під час війни (фото)«Рекреація – це інвестиція», – Олександр Кватирко про роботу лісівників під час війни (фото)«Рекреація – це інвестиція», – Олександр Кватирко про роботу лісівників під час війни (фото)«Рекреація – це інвестиція», – Олександр Кватирко про роботу лісівників під час війни (фото)«Рекреація – це інвестиція», – Олександр Кватирко про роботу лісівників під час війни (фото)«Рекреація – це інвестиція», – Олександр Кватирко про роботу лісівників під час війни (фото)«Рекреація – це інвестиція», – Олександр Кватирко про роботу лісівників під час війни (фото)«Рекреація – це інвестиція», – Олександр Кватирко про роботу лісівників під час війни (фото)«Рекреація – це інвестиція», – Олександр Кватирко про роботу лісівників під час війни (фото)«Рекреація – це інвестиція», – Олександр Кватирко про роботу лісівників під час війни (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 липня 2023
28 квітня 2023
16 грудня 2022
16:00
10 грудня 2022
08 грудня 2022
06 грудня 2022
25 серпня 2022
10 серпня 2022
13:05
08 серпня 2022
16 червня 2022