Поділитись:

На Волині підприємець у власному магазині облаштував музей

Неділя, 18 грудня 2016, 13:22
На Волині підприємець у власному магазині облаштував музей

У власному магазині підприємець Ярослав Бащук зі Старої Вижівки облаштував музей старожитностей.

Коли Ярослав Бащук заїжджав у справах в якесь село, то, спілкуючись із людьми, розпитував, хто пече тут хліб, чи немає в кого давніх речей, що свідчать про культуру українців. Інформує Вісник і К.

У сусідньому селі у 92-річної господині він придбав вишиті чоловічу та жіночу сорочки зі старого полотна, ткацький верстат, кілька рушників, літника. Бабуся казала, що тим рушникам більше ста років. Жорна зняли з горища, де вони припадали пилом. Вони зроблені із суцільної соснової дошки діаметром 70 сантиметрів. А ще від цієї ж господині мені дістались осикові станок і ступа, які теж можна побачити у магазині.

Але справжнім діамантом у колекції підприємця є сосновий кухор з Поліського, який досі зберігає свій первинний запах.

Ярослав Лікандрович розповідає, як у селі Теклі, де він народився, стояла невеличка хатина під солом'яною стріхою, замість підлоги в ній був тік. Її господиня виготовляла старовинні речі. Але з часом хату придбали інші люди, і вся чарівність старовини з неї вивітрилася, наче дим.

Крім самобутніх побутових речей, облаштував ще й виставку світлин зі старовижівськими краєвидами. На них можна побачити найцікавіші куточки району. Є тут і фотографії з народних свят, які організовував аматор разом з гуртом "Вечорниці у Бащука" на Івана Купала, на обжинки, до Покрови. А ще підприємець був ініціатором конкурсу "Коса – дівоча краса". У теплу літню пору на обійсті пана Ярослава збираються жіночки, яким за… – і лине над селищем щемлива стародавня українська народна пісня.

По сусідству зі світлинами зберігається національний прапор, привезений з Майдану в 2004 році, книга-журнал з автографами відомих політиків та громадських активістів: Віктора Ющенка, Петра Порошенка, Бориса Тарасюка, Левка Лук'яненка, Святослава Вакарчука... За участь у Помаранчевій революції Ярослав Лікандрович нагороджений її орденом.

Є у господаря ще одна реліквія – найбільший у районі Державний прапор України розміром 3,5 на 4,5 метра, чим не може похвалитися жодна установа в районі. Його пошили на замовлення Ярослава Лікандровича до 20-річчя Незалежності України. Відтоді в день державного свята він вивішує його на своєму обійсті. А ще тут можна побачити прапори Волинської області та Євросоюзу.

Надрукувати
мітки:
коментарів