Поділитись:

Музей на Волині поповнився деталлю спорядження скіфської доби

Понеділок, 12 лютого 2024, 18:54
Музей на Волині поповнився деталлю спорядження скіфської доби

У Ковельському історичному музеї з’явився новий експонат. Це – бронзова бляшка V століття до нашої ери, яку музею передав місцевий мешканець.

Артефакт скіфського періоду – перший у Ковельському історичному музеї, розповіла Суспільному головна зберігачка фондів Мирослава Мороз.

Бронзову бляшку передав музею мешканець Ковеля Павло Гуменюк. Чоловік розповів музейникам, що купив її в місцевого жителя, який сказав, що річ періоду V століття до нашої ери була знайдена на Волині.

Зі слів Мирослави Мороз, наразі жодних відомостей, де саме і яким чином цей артефакт потрапив до нашого регіону, немає. Музейники встановили, що бронзова бляшка в давнину слугувала деталлю спорядження для коней.

Музей на Волині поповнився деталлю спорядження скіфської доби 

Деталь діаметром 25 міліметрів круглої форми має гладку поверхню, зворотна частина увігнута і має дугоподібну петлю – вушко для кріплення. Такі прикраси слугували оберегами й водночас прикрасами для коней, додала працівниця музею.

Бронзова бляшка уже поповнила експозицію артефактів, її можуть побачити усі охочі. Ковельський історичний музей працює щодня, крім п'ятниці та суботи, з 10 до 18 години.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів