Поділитись:

Навчання у школі Vs дистанційка: чи мають вибір батьки луцьких учнів

Автор: Міла Роспопа |
П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:00
Навчання у школі Vs дистанційка: чи мають вибір батьки луцьких учнів

У школах Луцької територіальної громади почали оглядати підвали, які за це літо переобладнали в найпростіші укриття. Тут з початку навчального року під час повітряних тривог ховатимуться учні. Після двох років коронавірусу і семестру повномасштабної війни в Україні відновлюють навчання у школах. Повернуться за парти діти із тих регіонів, де не йдуть активні бойові дії. Волинська область, і зокрема, Луцька міська територіальна громада, підпадають під цей критерій. 

90% підвалів шкіл Луцької громади визнали безпечними найпростішими укриттями. Для комфорту учнів тут обладнали туалети, замінили освітлення, зробили вентиляцію, розмістили старі шкільні меблі тощо. Зрозуміло, що жодне з цих укриттів не витримає прямого влучання ракети, каже головний спеціаліст відділу надзвичайних ситуацій та цивільного захисту міської ради Ігор Васяк. Однак, захистити від осколків чи вибухової хвилі ці укриття можуть. 

Підвали вже встигли оглянути спеціальні комісії. До Луцька навіть приїздив держсекретар МОН Сергій Захарін, аби особисто переконатися, що дітям у тих підвалах буде безпечно. Попри це, за нещодавно опублікованими результатами опитування освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, у Волинській області 59% батьків підтримують саме дистанційну форму навчання, і не готові відпускати своїх дітей у школи. Згідно із опублікованими даними, лише 14% батьків готові відправити свою дитину в школу. Сімейну ж форму навчання обрали всього 1% батьків*.

Як відомо, МОН розкритикувало результати опитування, і очільниця обласного управління освіти на Волині Людмила Плахотна під час свого виступу щодо ситуації з початком навчального року в області назвала повністю протилежну цифру. За її даними, на Волині 59% батьків підтримують навчання у школах

Наразі очевидно, що луцькі заклади освіти готуються запрацювати повноцінно вже з 1 вересня. Однак, чи матимуть вибір батьки, та що робити, якщо ви не хочете відпускати дитину до школи, дізнавалися журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент»

Навчання у школі Vs дистанційка: чи мають вибір батьки луцьких учнів 

ЧОГО ХОЧУТЬ БАТЬКИ

У численних дискусіях, які розгортаються в соцмережах, видно, що спільнота батьків луцьких школярів розділилася на два табори. Перший повністю підтримує відновлення навчання в школах, де облаштовані укриття. Мовляв, ефективність такого навчання значно перевищує ризики, які наразі є на Волині. 

Такої думки дотримується батько восьмикласниці Андрій Лучик. Він вважає, що потрібно тримати баланс між безпекою і раціональністю. 

«Діти вже фактично третій рік не мають нормального навчання. Як показує досвід, дистанційне навчання дає позитивні навички в самоорганізації, але не всі діти готові ці навички розвивати. Рівень знань, на мою думку, дуже падає. Навчання офлайн – це перебування в колективі,спілкування з однолітками, соціалізація – м'які скіли, які треба розвивати.Теж потрібно розуміти, що трирічна прогалина в знаннях наших дітей – це величезний удар по українській науці та економіці в найближчій перспективі.

Може прилетіти так само і додому. І коли ми говоримо про обстріли крилатими і балістичними ракетами, то, наприклад, в Луцьк може прилетіти в будь-яку точку. Але якщо буде наступ з боку Білорусі і до Луцька зможуть діставати артилерійські системи чи РСЗВ, обстановка буде мінятися, і дитину в школу відправляти буде більш небезпечно. Зараз у школах і садочках є адміністрація, вчителі, вихователі, які покликані координувати дії дітей у випадку небезпеки, облаштовані укриття, і мені здається, що користь від навчання офлайн в даному випадку буде переважати ті загрози, які воно несе», – пояснює він.

Андрій ЛучикАндрій Лучик
 

Іншу думку поділяє мама Надія Омельчук. Її донька Аріадна цього року піде у сьомий клас. 

«Можете вважати мене параноїком, але мені постійно стоїть перед очима медичний центр у Вінниці. Точніше, колишній медичний центр. Там, де майже всі загинули: лікарі, пацієнти, серед яких були діти. Ракета влетіла і зруйнувала все. Дощенту. Я не знаю, чи то ми такі наївні, чи то такі пох...ти, чи то так віримо у всіх богів... Невже хтось думає, що з першого вересня по школах та вишах не летітимуть ракети? Це ж щастя для росіян – знищувати молоде покоління. Мені доводять, що вдома моя дитина теж ризикує. Так, ми всі під ризиком. Але уявіть: є 600 учнів, вони мешкають у 600 будинках. Це 600 цілей. А школа – єдина ціль, де ці 600 учнів разом», – каже вона.

Надія Омельчук вважає, що зараз батьки луцьких школярів мають «вибір без вибору» – або діти ідуть до школи і вчаться так, як вирішить керівництво, або батьки самі змушені вчити їх удома. Жінка наполягає: навчання повинне бути доступне для всіх учнів. 

«Якщо вже склалося так, що з незрозумілих причин МОН/керівництво на місцях обирає для шкіл офлайн-навчання, то, будьте добрі, запропонуйте для тих сімей, які не хочуть ризикувати життям дітей, повноцінне дистанційне навчання. Саме повноцінне, а не «ну ви ж відмовилися, то готуйтеся собі, в кінці чверті складете контрольні». І нехай батьки не ведуться на слово «сімейне навчання», адже багато хто не розуміє, що в такому випадку їм доведеться самостійно організовувати навчальний процес для дитини. Якщо влада не розуміє, що онлайн-навчання – це оптимальний варіант у воєнний час (тим паче, що воно у нас налаштоване дуже добре), то нехай зробить так, щоб УСІ учасники освітнього процесу мали ОДНАКОВИЙ доступ до знань (і офлайн, і онлайн)», – каже вона.

Надія ОмельчукНадія Омельчук
 

ЩО ГОВОРЯТЬ ОСВІТЯНИ

Головний освітянин Луцька Віталій Бондар наголошує, що вибір у луцьких батьків, безперечно, є. За його словами, наразі спеціальні комісії перевіряють надійність укриттів у школах, і якщо висновками тих комісій буде рекомендовано використовувати шкільні підвали як укриття, батьки зможуть вибрати інституційну форму навчання, або індивідуальну форму навчання (одна з них – це вже згадане вище сімейне навчання). 

«Закон України про повну загальну середню освіту чітко говорить про те, що в цей непростий час батьки мають право обирати. І в першу чергу це їхній обов'язок – забезпечити життя, здоров'я учасників освітнього процесу, а саме своїх дітей-здобувачів. Комісія визначить, чи заклад освіти може прийняти певну кількість дітей в офлайн-режимі, чи не може. Ці рекомендації будуть донесені батькам. Батьки тоді оберуть і визначаться з тим, чи можуть вони дітей пустити в школу, чи не пустять. Якщо батьки пустять дітей в школу, то буде офлайн-навчання, а якщо ні – то є альтернатива – сімейне домашнє навчання, або екстернат, якщо дитина навчається поза межами України, або педагогічний патронаж, якщо дитина має певні захворювання і таке рішення прийме лікарська комісія», – пояснює він.  

Укриття у луцькій школі №25Укриття у луцькій школі №25
 

Віталій Бондар вважає недоцільним вводити паралельно дві форми інституційного навчання – очну та дистанційну для тих дітей, батьки яких не готові відпускати до школи, адже технічної можливості для цього нема. 

«Змоделюємо ситуацію: двоє батьків виявлять бажання працювати дистанційно. Як ми зможемо організувати навчання, якщо 28 учнів будуть навчатися очно, а двоє – дистанційно? Можливості навіть технічної для цього нема. Хоча законодавець чітко каже, що можна розподіляти учнів на два блоки, і це буде змішане навчання. Тоді має бути потужність закладу, щоб в нас інтернет відповідний був, вебкамери стояли, і щоб заклад освіти був обладнаний просто надшвидкісним інтернетом. Бо якщо в нас, наприклад, 40 класів одразу вийде в інтернет, то трафік, зрозуміла річ, буде понижений. Можливості нема забезпечити надякісним інтернетом, і тому наші технічні можливості досить непрості», – каже він. 

Віталій БондарВіталій Бондар
 

Однак, запевняє: у виборі форми організації навчання враховуватиметься думка усіх учасників освітнього процесу. Простими словами, якщо більшість батьків учнів певної школи висловлять бажання, щоб їх діти навчалися дистанційно, навчальний заклад організує для них дистанційне навчання.

Про це говорить і очільниця обласного управління освіти Людмила Плахотна. За її словами, до початку навчального року у області ще проведуть опитування батьків, які й визначать форму роботи школи. Попередньо в області вже його проводили, але освітянка каже, що результати цього опитування не репрезентативні, адже питали і батьків дітей із 50-кілометрової зони біля білоруського кордону, і батьків учнів зі шкіл, які не мають укриття – а навчання у таких школах на 100% буде дистанційним. 

За результатами попереднього опитування, яке провело обласне управління освіти, тільки 29% батьків проти того, аби їх діти ішли до школи з 1 вересня. 59% опитаних підтримують очне і змішане навчання. Решта ще не визначилися. 

«Давайте, говорити на прикладі. Школа підготувала укриття, оголошує батькам, що вони можуть організувати очне навчання. Далі проводиться опитування батьків. Якщо, наприклад, 30% батьків вибрали очне навчання, а 70% не пустять дітей до школи, навчальний заклад в такому разі буде організовувати дистанційне навчання. Але знову ж, це залежить від кожної конкретної школи. Бо якщо це сто дітей – це одне, а якщо дві тисячі – зовсім інше. Наприклад, у великій міській школі паралельно можуть працювати чотири класи.Тому можна перегрупувати дітей у класах так, щоб один з них працював очно, а три – дистанційно», – розповідає Людмила Плахотна. 

Людмила ПлахотнаЛюдмила Плахотна
 

ЯК БАТЬКАМ ВПЛИНУТИ НА СИТУАЦІЮ

До початку навчального року освітні заклади пропонують батькам оглянути укриття. Батьки можуть прийти до школи і на власні очі побачити, де ховатиметься їх дитина під час повітряної тривоги. Рішення про те, чи відпускати дитину до школи рекомендують приймати вже після огляду укриттів. 

До того ж, перед початком навчального року обласне управління освіти проведе опитування всіх батьків волинських школярів, яке і визначить в результаті форму роботи навчального закладу. Людмила Плахотна каже, що опитування проводитимуть класні керівники у відповідних вайбер-чатах. Рішення про форму роботи школи можна буде змінювати протягом року, залежно від того, як змінюватиметься ситуація в регіоні. 

Укриття у луцькій школі №2Укриття у луцькій школі №2
 

А за тиждень до початку навчального року для школярів і їх батьків хочуть провести навчання про те, як діяти в разі повітряної тривоги та інших небезпечних ситуацій, які можуть трапитися в країні, у якій триває повномасштабна війна. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

* Важливо зазначити, що опитування не є репрезентативним у сенсі соціологічного наукового дослідження. Відповіді на запитання дозволяють створити орієнтовну модель проблем, з якими здобувачі освіти, їхні батьки та педагоги зіткнулися під час відкритої фази агресії російської федерації проти України. Але ця модель дозволяє доволі змістовно з'ясувати проблеми освіти під час війни, спрогнозувати проблеми у новому навчальному році та підготовці до нього, з'ясувати, як саме можуть бути порушеними права на освіту та запропонувати певні шляхи розв'язання проблем.

Надрукувати
мітки:
коментарів