Поділитись:

Обвал на ринку деревини: ціни на лісопродукцію впали майже вдвічі

Середа, 10 серпня 2022, 16:43
Обвал на ринку деревини: ціни на лісопродукцію впали майже вдвічі

На світовому ринку деревини — стагнація та рецесія не менші ніж під час фінансової кризи 2008−2009 років. Ажіотажний попит і зростання останніх років залишилися у минулому. Склади переповнені, ціни значно знизились.

Про це повідомив начальник Держлісагентства України Юрій Болоховець у Фейсбуці

В Україні до глобальних негативних трендів додається складна ситуація у всіх сферах через війну. Значна частина українських пиломатеріалів експортувалась морем до Азії. Тепер порти не працюють.

«Ми сподіваємось на поступове їхнє розблокування не лише для агарної продукції, але й для лісоматеріалів. Проте поки що морський експорт для українських лісоматеріалів закритий. Альтернативний маршрут експорту через Гданськ відверто збитковий, логістика «з'їдає» весь прибуток», – написав головний лісівник України.

Проблеми з експортом тиснуть на український ринок. Тому для Державного агентства лісових ресурсів України все гостріше постає питання реалізації лісоматеріалів.

«Якщо минулого року ціна необробленої сосни сягала понад 4 тисячі гривень за кубометр, тепер лісгоспи вважають за удачу продати її за 2,5 тисячі гривень. З урахуванням падіння курсу гривні відносно долара, зниження вартості – чи не у два рази. Замість ринку продавця ми спостерігаємо формування ринку покупця. На біржах зростає частка редукціонів: вже переробник диктує умови. З виставленого на торги обсягу необробленої деревини в середньому вдається з першої спроби продати 60%, обробленої – 50%», – констатує Юрій Болоховець.

Нагадаємо, що цього року ціни на дрова майже не змінилися, а от замовляти тверде паливо на зиму волинські лісівники просять уже зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів