Поділитись:

Іран може створити ядерну зброю, але поки не хоче, – Reuters

Понеділок, 01 серпня 2022, 13:58
Іран може створити ядерну зброю, але поки не хоче, – Reuters

Іран має технічні можливості виготовити ядерну зброю, але не має наміру цього робити.

Про це сказав голова Організації з атомної енергії Ірану Мохаммед Есламі, повідомив «Кореспондент» з посиланням на Reuters.
 
Nаким чином Есламі відреагував на коментар Камаля Харразі, старшого радника верховного лідера країни аятоли Алі Хаменеї, про те, що Іран може мати інтерес до розробки ядерної зброї.

«Як зазначив пан Харразі, Іран має технічну можливість створити атомну бомбу, але така програма не стоїть на порядку денному», – запевнив Есламі.

Іран може створити ядерну зброю, але поки не хоче, – Reuters 

Відомо, що Іран вже збагачує уран, що розщеплюється, до 60 % чистоти, що значно перевищує ліміт у 3,67%, встановлений згідно з ядерною угодою Тегерана від 2015 року зі світовими державами. Для виробництва ядерної бомби придатний уран, збагачений до 90%.

У неділю головний переговорник Ірану з ядерних питань заявив, що Іран відповів на пропозицію Верховного представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозепа Борреля, спрямовану на порятунок ядерної угоди, і прагне швидкого завершення переговорів.

2015 року Велика Британія, Німеччина, Китай, Росія, США, Франція та Іран уклали СВПД. Угода передбачала зняття санкцій з Ірану в обмін на обмеження його ядерної програми як гаранта неотримання Тегераном ядерної зброї.

У травні 2018 року тодішній президент США Дональд Трамп ухвалив рішення про односторонній вихід Штатів з угоди та відновлення жорстких санкцій проти Тегерана. У відповідь Іран заявив про поетапне скорочення своїх зобов'язань у рамках угоди, відмовившись від обмежень у ядерних дослідженнях, центрифугах та рівні збагачення урану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів