Поділитись:

Розбомблені будинки, «прильот» та люди: луцькі волонтери на Кіровоградщині (відео)

Понеділок, 01 серпня 2022, 10:02
Розбомблені будинки, «прильот» та люди: луцькі волонтери на Кіровоградщині (відео)

Луцькі волонтери з Громадянського Руху «СВІДОМІ» вчергове повезли допомогу людям, які опинилися в складних умовах через війну. Цього разу – на Кіровоградщину.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

Поїздка волонтерів із Луцька з гуманітарною місією до Кетрисанівської сільської територіальної громади Кропивницького району Кіровоградської області була доволі неспокійною. Тільки-но вони прибули до пункту призначення, як рашисти випустили по Кропивницькому ракети. На жаль, декілька ракет досягли своїх цілей.

«Приїхали нашою командою в Кіровоградську область з гуманітарною місією. І буквально на наших очах було два «прильоти». Здіймається дим. Люди прямують в укриття. Місто для нас незнайоме. Ми також зараз прямуємо в укриття. Так орки вітають нас з Днем Державності», – записав тоді відео голова ГО «Громадянський Рух «СВІДОМІ», директор ІА «Конкурент» Тарас Шкітер.

Старт гуманітарної місії відбувся у Луцьку. Бус – забитий до верху. 

«Отже, сьогодні ми пакуємо черговий вантаж з нашими «сімейними пакунками». Вони поїдуть в місто Кропивницький. Це Кіровоградська область, яка перебуває на межі в зоні активних бойових дій. Там дуже багато переселенців і пакунки поїдуть до наших переселенців. І ще ми передали продукти від наших партнерів», – розповів співзасновник ГО «Громадянський Рух «СВІДОМІ» Михайло Наход.

День в дорозі – і волонтери уже на місці. Передусім людям на Кіровоградщину доставили «сімейні пакунки», які «СВІДОМІ» формують самостійно. У них – найнеобхідніші продукти: крупи, макаронні вироби, консерви, олія, а також засоби гігієни. Цього має виставити на родину орієнтовно на тиждень. Крім того, волонтери доставили овочеве рагу, мигдальне молоко, печиво, підгузки та вологі серветки.

Допомагали сформувати гуманітарний вантаж чимало партнерів: мережа магазинів «Наш Край» та «Спар», а також американські партнери Global Empowerment Mission. Відома міжнародна організація з початку війни допомагає українцями, які були змушені покинути свої домівки, а також тим, хто пережив російську окупацію. Засновник організації Майкл Капоні побував у багатьох українських містах, які постраждали від війни: Чернігів, Кременчук, Харків, Київ, Ірпінь, Буча, Вінниця. Окрім того, відомий американський меценат захоплюється українським духом та красою української землі.

Нині у Кетрисанівській громаді, куди прибули луцькі волонтери, багато внутрішньо переміщених осіб. Люди залишили свої будинки під постійними обстрілами окупантів і нині намагаються облаштувати своє життя тут, на Кіровоградщині.

Під час поїздки «СВІДОМІ» зустрілися із депутатами Кіровоградської міської ради, зокрема в одному із місць вивантаження – громадському просторі Krop:hub у Кропивницькому.

Більшість людей, які опинилися тут через війну, не мають коштів, аби придбати своїй родині найнеобхідніше. Тому допомога від волонтерів є важливою Особливо для багатодітних сімей та людей похилого віку.

Розбомблені будинки, «прильот» та люди: луцькі волонтери на Кіровоградщині (відео) 

Розбомблені будинки, «прильот» та люди: луцькі волонтери на Кіровоградщині (відео) 

Самі українців, які постраждали від війни, вірять, що зовсім скоро зможуть повернутися у свої домівки.

  • – Ми самі з Херсона. – Як давно ви тут? – 24 лютого. – Чи вірите в нашу перемогу? – Віримо, сподіваємося на нашу Перемогу. Це точно. Бо троє діток треба якось до Перемоги йти!
  • – Ми з Миколаєва. З корабельного району. Потрапили в квітні, тому що наш район сильно бомблять. Прямо біля нас був «прильот» в гаражі. Метрів 50-70 від будинку. Тому ми перелякалися і переїхали сюди. Ми, звичайно, віримо. Ми чекаємо на Перемогу! 
  • – Я з міста Миколаєва. – Як давно приїхали? – Три місяці вже тут. – Вірите в нашу Перемогу? – Обов'язково. Іншого не може бути!

Поки ви дивитесь цей відеоматеріал, «СВІДОМІ» вже готуються до наступної поїздки: продовжують співпрацю з партнерами та формують «сімейні пакунки».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів