Поділитись:

Безробіття в Україні сягнуло рекордних масштабів

П'ятниця, 29 липня 2022, 18:26
Безробіття в Україні сягнуло рекордних масштабів

Глибокий спад економіки зумовив рекордне зростання рівня безробіття в Україні – до близько 35 %. Попри відновлення економіки та збільшення попиту на робочу силу безробіття тривалий час залишатиметься вищим свого природного рівня через довгострокові ефекти війни.

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ, пише УНН.

«За оцінками НБУ, попри зусилля підприємств з утримання працівників, війна зумовила нечуваний досі стрибок рівня безробіття (близько 35%)», - вказали у НБУ.

Як пояснили у Нацбанку, через глибокий спад економічної активності та міграцію унаслідок безпекових ризиків у прифронтових регіонах значна частина населення втратила роботу. З іншого боку, незначний фінансовий запас міцності змушував домогосподарства активно шукати роботу.

Рівень безробіття значно зріс й унаслідок вибуття частини населення з робочої сили передусім через те, що вимушені мігранти, як у межах країни, так і за кордон, часто не мали пошук роботи за основний пріоритет. Утім, якби мігранти залишалися в Україні та активно шукали роботу, рівень безробіття зріс би ще більше, зазначають у НБУ.

Стримувала нарощення безробіття також мобілізація до лав захисників України, додали у Нацбанку.

«До кінця року рівень безробіття скоротиться з пікових значень у II кварталі 2022 року завдяки відновленню економіки та збільшенню попиту на робочу силу. Утім, як і в інших країнах (наприклад, колишньої Югославії), навіть після закінчення активних бойових дій, безробіття знижуватиметься повільно та залишатиметься на вищих рівнях, ніж раніше, через довгострокові наслідки війни»,– наголосили у НБУ.

Нагадаємо: в НБУ спрогнозували, що за підсумками 2022 року доходи українців впадуть на чверть. Загалом номінальні зарплати скоротяться на 12 %, а в реальному вимірі (з урахуванням інфляції) – на 27 %.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів