Поділитись:

Підозрілі і немісцеві : як поводитись, якщо вас запитують дорогу чужинці на авто

Четвер, 28 липня 2022, 12:01

Фото ілюстративне

Як поводитись, коли незнайомці на авто запитали у вас дорогу до певного об'єкта чи населеного пункту і здалися вам вкрай підозрілими? Ситуація в країні спонукає громадян бути максимально пильними та проявляти подекуди навіть надмірну увагу і підозрілість.

Однак, не дивлячись на війну, життя триває, і, швидше за все, коли незнайомці на авто запитують дорогу кудись – вони не мають на меті злого умислу. Втім, у воєнний час іноді це може виявитися не так. Тож люб'язно вказавши напрямок руху людям, які заблукали, можна невільно стати пособником диверсантів чи розвідників. 

До редакції сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» звернулися читачі, які опинилися у подібній ситуації й не знали, як правильно слід було вчинити.

Журналісти «Конкурента» звернулися за роз'ясненням до Патрульної поліції аби дізнатися, як правоохоронці радять вчиняти в ситуаціях, коли дорогу запитують немісцеві, які чітко не можуть пояснити кінцевої точки своєї поїздки та плутають назви населених пунктів.

У секторі комунікації Патрульної поліції Волині порадили, в першу чергу, звертати увагу на зовнішність та національність людей в машині, мову, якою вони спілкуються. Якщо ззовні люди не схожі на українців та ще й спілкуються не українською – це має викликати підозру.

«Звісно, якщо люди запитали, як проїхати до лікарні й ви бачите, що їм справді потрібна допомога, то можна сміливо вказувати дорогу і повідомляти про таку машину нікуди не потрібно», – зазначають у секторі комунікації Патрульної поліції.

Однак якщо незнайомці цікавляться шляхами до об'єктів критичної інфраструктури – це має насторожити. При чому номери машини не мають жодного значення. Адже волиняни можуть їздити на авто, зареєстрованих в інших областях, і навпаки. Втім, якщо автомобіль викликав підозру – варто запам'ятати номери, або хоча б марку і модель машини, її колір. А також – зовнішність людей у салоні.

«В першу чергу слід пам'ятати про власну безпеку. Якщо у вас виникла підозра щодо намірів таких людей – в жодному разі не можна вступати з ними в контакт чи вказувати дорогу, і слід максимально дистанціюватися від них. Бажано рухатися в бік скупчення людей. І, звісно ж, повідомити про таку машину на лінію 102», – зазначають у секторі комунікації Патрульної поліції.

Також в поліції рекомендують не розпитувати у підозрілих людей про мету їхньої поїздки, якщо ви відчули небезпеку. Однак у випадках, коли ви чітко розумієте, що вам нічого не загрожує, – людей, які заблукали, можна запитати куди саме і з якою метою вони їдуть, аби відкинути підозри. 

Як додали у поліції, на лінію 102 надходять відповідні повідомлення про підозрілі машини й на кожне з них правоохоронці реагують. В секторі комунікації Патрульної поліції додають, що за кермом таких машин можуть бути не лише чоловіки, а й жінки та підлітки. Тому все ж варто бути максимально обережним у спілкуванні із незнайомцями.

Нагадаємо, що на Волинському напрямку фіксують ведення ворожої повітряної розвідки безпілотниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
26 березня 2024
25 березня 2024
18:47
23 березня 2024
13:20