Фахівці говорять про глобальну екокатастрофу внаслідок обстрілу України Росією

Четвер, 21 липня 2022, 07:15

Росія продовжує щоденний обстріл територій України. Ситуацію не обминають увагою екологи. Тому що відбуваються незворотні процеси. Через горіння виділяються отруйні продукти. При займанні нафтопроводів і паливно-мастильних матеріалів у повітря йде сажа. А вона впливає на прозорість атмосфери. Про це розповів еколог Владислав Балінський, пише УНІАН.

Зокрема, підвищується температура навколишнього середовища, змінюється клімат.

"Також у результаті масштабних пожеж, вибухів у повітрі накопичується велика кількість продуктів горіння, які "повертаються" як пил. Або, як правило, розчиняються в атмосферній воді і випадають у вигляді кислотних опадів. У свою чергу, це значно впливає на грунт, позначається на стані рослин, зокрема, знижується врожайність. Кислотні опади призводять до деградації чорноземів: вимивається родючий шар, припиняється ґрунтоутворення. Вже зараз можна говорити про колосальні матеріальні втрати", – говорить Балінський.

Після російських бомбардувань ландшафтні зони стають схожими на кратерне місячне поле. На понівеченій площі гине вся рослинність, а тварини, пов'язані з місцевістю, гинуть теж.

"Крім того, обстріли призводять до спустошливих пожеж, через які деградують величезні площі в національних природних парках. Фактично, заповідні зони, що мають міжнародні статуси, знищуються. Стрімко зменшується їхня біорізноманіття. Насамперед страждають червонокнижні види тварин", – додає спеціаліст.

Крім гримучого коктейлю боєзаряду, колосальну шкоду завдають вибухових хвиль, уламків ракет і снарядів, у складі яких алюміній і магній.

"Частина боєприпасів, не досягаючи мети, вибухає в повітрі, і також згубно впливає на все живе. Поясню. Навіть "спрацьовуючи" десь у небі, вся "хімія" у вигляді аерозолю, пилу ще довго залишається в атмосфері. люди отримують токсичні "порції" з їжею, отрути мають властивість накопичуватися в організмі, впливати на імунітет, внутрішні органи. Наслідки дуже серйозні. Це не просто територія, а природний комплекс, який має свою унікальну рослинність, унікальних тварин. Зникнення таких ландшафтів-комплексів – величезна втрата для людства", – резюмував еколог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: