Поділитись:

У Міноборони підтвердили скасування заборони на виїзд із області без рішення військкомату

Субота, 16 липня 2022, 23:01
У Міноборони підтвердили скасування заборони на виїзд із області без рішення військкомату

У Міноборони України повідомили про скасування резонансного порядку надання дозволів громадянам України, що перебувають на військовому обліку, на виїзд за межі місця проживання під час дії воєнного стану. Пропонований порядок планують відправити на доопрацювання.

Рішення у МОУ пояснили бажанням зменшити соціальну напругу та не допустити маніпуляцій суспільною думкою, зокрема, й з боку ворога. Про це йдеться у відповіді ГШ ЗСУ на запит народного депутата від "Слуги народу" Олександра Федієнка, пише Цензор.нет.

У тексті викладеної депутатом відповіді МОУ зазначено, що порядок, поява якого обурила українців, у Генштабі ЗСУ вирішили відправити на доопрацювання.

"З метою зменшення соціальної напруги та недопущення маніпулювання суспільною думкою за рішенням Головнокомандувача Збройних сил України наказом Генерального штабу Збройних сил України від 06.07.2022 № 85 Порядок скасовано для його доопрацювання з урахуванням змін до законодавчих актів, що регулюють питання переміщення громадян України в умовах правового режиму воєнного стану", – повідомили у Генштабі.

"Хоча як на мене, громадянам України треба читати та знати закони. Та хоч інколи відкривати військовий квиток. Де чітко вказана процедура щодо переміщення", – додав від себе нардеп.

Нагадаємо, 5 липня Генштаб пояснив порядок виїзду військовозобов'язаних за межі місця проживання. З метою впорядкування обліку переміщених осіб там розробили Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час.

Це рішення спричинило вибух обурення у суспільстві. У ситуацію навіть втрутився президент Зеленський, який публічно звернувся до Генштабу з застереженням без нього "не ухвалювати подібних рішень".

При цьому застереження Генштабу щодо того, що заборона виїзду призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки зафіксована у Законі України "Про військовий обов'язок і військову службу", який діє з 1992 року. Просто до 2022 року не існувало порядку реалізації цієї вимоги закону на практиці, адже в Україні за час існування незалежності не оголошувався воєнний стан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 
Надрукувати
мітки:
коментарів
10 квітня 2024
27 березня 2024
19 березня 2024
09 березня 2024
29 лютого 2024
17 лютого 2024
11 лютого 2024
24 січня 2024
18 січня 2024