Поділитись:

Жінки на війні: чи будуть вручати повістки волинянкам

Автор: Міла Роспопа |
Середа, 06 липня 2022, 12:51
Жінки на війні: чи будуть вручати повістки волинянкам

Тему мобілізації жінок, здається, було вичерпано ще минулого тижня, коли Центр протидії дезінформації при РНБО опублікував спростування найпоширеніших фейків на цю тему. Однак, нову хвилю дискусій підняла ситуація із повісткою у Тернополі. Якщо коротко, жінка вийшла на вулицю після початку комендантської години, і отримала від патруля повістку до військкомату. Чоловіки були у військовій формі, а документ, який їй вручили, був з печаткою та за підписом начальника Тернопільського об’єднаного міського центру комплектування та соціальної підтримки (колишній військкомат). 

Зранку наступного дня жінка прийшла до терцентру комплектування, і шокувала військових комісарів цією повісткою. Вони дуже здивувалися, що до них прийшла жінка. Перед нею вибачилися, і, звісно ж, не взяли на військову службу. 

Жінки на війні: чи будуть вручати повістки волинянкам 

Однак, сам факт насторожив чимало людей, які з новим запалом почали обговорювати можливість примусової мобілізації жінок, і можливі обмеження, пов'язані з цим. 

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розбиралися, яка ситуація із мобілізацією жінок у країні, та чи будуть волинянки найближчим отримувати повістки до військкомату на вулицях своїх міст і сіл. 

ДЕЩО ПРО ПРИМУСОВУ МОБІЛІЗАЦІЮ

Найбільше лякає українок перспектива примусової мобілізації. Мовляв, тоді точно зупиниться економіка, припиниться волонтерство і таке інше. Адже якщо і жінкам заборонять виїзд за кордон, а віднедавна – і за межі району, хто тоді возитиме допомогу, працюватиме і буде поповнювати держбюджет? 

З 1 жовтня 2022 року жінок ставитимуть на військовий облік. Це означає, що жінка стає військовозобов'язаною та перебуває у запасі Збройних сил, Національної гвардії чи інших військових формувань. Але це лише жінки тих професій та спеціальностей, які визначені в наказі Міноборони України від 11.10.2021 р. №313. 

До переліку професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних, увійшли:

  • Професіонали в галузі наук про життя та медичних наук, професіонали в галузі медицини (крім медичних сестер), професіонали в галузі лікувальної справи, професіонали в галузі стоматології, наукові співробітники (стоматологія), стоматологи, професіонали в галузі фармації, провізори, професіонали в галузі медико-профілактичної справи, наукові співробітники в галузі медико-профілактичної справи, інші професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства), допоміжний персонал у галузі сучасної медицини, фізіотерапії, фармації (крім медичних сестер), медичні асистенти, дантисти-асистенти, фізіотерапевти та масажисти, фармацевти, інші асистенти професіоналів в галузі сучасної медицини (крім медичних сестер);
  • Професіонали в галузі патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології, патологи, токсикологи, фармакологи, фізіологи та епідеміологи, наукові співробітники (лікувальна справа), лікарі, фахівці в галузі медико-профілактичної справи, професійні медичні сестри та акушерки, професіонали в галузі сестринської справи та акушерства, медичні сестри та акушерки, гігієністи, окулісти та оптики, медичні сестри та акушерки, що асистують професіоналам, помічники професіоналів-акушерів;
  • Оператори медичного устаткування, робітники, що обслуговують устаткування з виробництва фармацевтичних продуктів та косметичних засобів, керівники підрозділів в охороні здоров'я;
  • Професіонали в галузі ветеринарної медицини, ветеринари, асистенти ветеринарів, допоміжний персонал у галузі ветеринарії;
  • Менеджери (управителі) на пошті та зв'язку, службовці, що зайняті на пошті та подібними роботами;
  • Кухарі;
  • Перекладачі та усні перекладачі.

Жінки на війні: чи будуть вручати повістки волинянкам 

Крім того, є ще перелік спеціальностей, фахівчині в яких цікавлять Збройні сили України:

  • Хімія, хімічні технології та інженерія, біологія
  • Телекомунікації та радіотехнік
  • Інженерія програмного забезпечення, комп'ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп'ютерна інженерія, системний аналіз, кібербезпека, мікро- та наносистемна техніка, автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології
  • Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка
  • Науки про Землю, географія, фізика та астрономія
  • Харчові технології, технологія виробництва і переробки продукції тваринництва
  • Забезпечення військ, озброєння та військова техніка, технології легкої промисловості
  • Фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров'я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія і експертиза
  • Стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування
  • Біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія
  • Ветеринарна медицина, ветеринарна гігієна
  • Облік і оподаткування, маркетинг, менеджмент, підприємництво, економіка, фінанси, банківська справа та страхування
  • Видавництво та поліграфія
  • Психологія, соціальна робота, соціальне забезпечення

Повний перелік професій та спеціальностей, фахівчинь з яких беруть на військовий облік, дивіться тут: ПРОФЕСІЇ ТА СПЕЦІАЛЬНОСТІ.

Чи означає це, що з 1 жовтня всім представницям цих професій та спеціальностей вручать повістки і відправлять на фронт? Ні. Взяття на облік – це не мобілізація. Всі жінки, які служать, роблять це добровільно та/або за контрактом.

Важливо також додати, що жінки з неповнолітніми дітьми до 18 років не підлягають призову на військову службу через мобілізацію.

ЩО КАЖУТЬ ПРО ПОВІСТКИ ЖІНКАМ У ЛУЦЬКУ

Пресофіцер Волинського обласного центру комплектування та соціальної підтримки Анатолій Маринюк каже, що згідно закону, військовозобов'язана жінка може отримати повістку. Однак, на практиці такого ще не траплялося. За його словами, всі волинянки, які служать у ЗСУ, роблять це добровільно. 

«Не всі жінки підлягають постановці на військовий облік, і тому вручити повістку можна лише тій жінці, яка перебуває на військовому обліку. Нині призивають за мобілізацією жінок виключно добровільно, тобто за їх бажанням і згодою. Потреби у примусовій мобілізації жінок в Збройні Сили України нині немає. Загалом на Волині таких жінок призвано небагато», – каже він. 

За словами пресофіцера, якщо жінка виявить бажання стати на захист України у лавах ЗСУ, процедура така: спершу слід звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, написати заяву про взяття на військовий облік, надати необхідні документи (в тому числі диплом і свідоцтво про освіту) та пройти медичну комісію. Після того, коли вона буде визнана придатною, жінка може бути призвана на військову службу відповідно до переліку спеціальностей та професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями.

ЩО ТАМ ІЗ ВИЇЗДОМ ЖІНОК ЗА КОРДОН

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр у інтерв'ю 24 каналу стверджуєщо у ЗСУ на сьогодні немає потреби для мобілізації жінок. Також немає обмежень щодо виїзду за кордон.

«Наприклад, жінки-медики, які на сьогодні й так військовозобов'язані, також можуть без обмежень перетинати кордон. Що стосуєтся усіх інших жінок, то їхнє життя ніяк не зміниться після 1 жовтиня. Але з точки зору динаміки і розвитку війни, звісно, що не може бути ніяких прогнозів», – наголошує Ганна Маляр.

Жінки на війні: чи будуть вручати повістки волинянкам 

Проте не можна гарантувати, що мобілізація жінок не відбудеться взагалі. Заступниця міністра оборони наголошує, що йдеться лише про стан справ на сьогодні. Однак, вона наголошує, що навіть у разі мобілізації жінок відповідно до переліку професій, наведеного вище, не ідеться про відправку на передову чи лінію зіткнення. Жінки продовжуватимуть робити свою роботу відповідно до власних компетентностей. 

***

На сьогодні нема чіткої інформації про те, скільки жінок стоять на захисті України у лавах ЗСУ. У червні цього року перша леді Олена Зеленська говорила про 37 тисяч жінок. Всі вони чиїсь доньки, дружини, сестри чи матері. І всі вони пішли на службу добровільно. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів