Поділитись:

Зафіксовані найшвидші ударні хвилі в історії людства

Неділя, 03 липня 2022, 03:17
Зафіксовані найшвидші ударні хвилі в історії людства

На початку 2022 року відбулося потужне виверження підводного вулкана Тонга в Тихому океані. Воно викликало вибух такої сили, що по атмосфері і по всій земній кулі прокотилися потужні хвилі тиску. Згідно з новим дослідженням, ці хвилі встановили швидкісний рекорд – 1 158 км/год.

Про це пишуть на сайті CIKAVOSTI.

“Це був величезний унікальний вибух. Атмосферні хвилі від вулкана поширювалися з безпрецедентною швидкістю, дуже близькою до теоретичної межі”, – йдеться в заяві провідного автора дослідження Корвіна Райта. Вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай, або просто Хунга, розташований приблизно в 65 км на північний захід від столиці Тонги Нукуалофа і знаходиться в межах лінії вулканів, званих вулканічною дугою Тонга-Кермадек.

15 січня відбулося виверження, під час якого вулкан викинув величезний стовп газу і частинок в мезосферу – третій шар атмосфери над поверхнею Землі. Шлейф досяг 58 км у висоту. Це найбільша висота шлейфа, яку коли-небудь фіксували супутники. Використовуючи супутникові дані та наземні спостереження, команда заявила, що виверження вулкана Хунга було одним з потужних в сучасній історії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:



 

Надрукувати
мітки:
коментарів