У Перу археологи знайшли загадкову дерев’яну фігурку

Неділя, 03 липня 2022, 02:09

Археологи проводили розкопки у стародавньому мегаполісі Чан-Чан, що знаходиться в Перу. Там вони знайшли старовинну фігурку з дерева, яка збереглася у відмінному стані. Її використовували у тому, щоб проводити різноманітні магічні церемонії. Відкриття стало відомо від Міністерства культури Перу.

Про це повідомляє Gob.pe.

Розкопки проводились у північній частині країни. Варто зазначити, що раніше Чан-Чан вважався найбільшим містом у Південній Америці, яке було збудовано із сирцевої цегли.

Унікальну фігурку виявили безпосередньо на третьому етапі робіт, коли фахівці займалися відновленням церемоніального комплексу Уака-Такайнамо. Є інформація про те, що фігурка у висоту досягає 46 см, а завширшки – 16 см. Артефакт має вигляд людини, одягненого в капелюх трапецієподібної форми. При цьому скульптура має плоске обличчя овальної форми, пофарбоване червоним кольором.

Артуро Паредеса Нуньєса розповів про те, що ніс досить сильно виступає вперед, а також фігурка має мигдалеподібні очі. На голові є круглі вуха, всередині яких було виявлено чорну смолу. Скоріш за все, смолу використовували для того, щоб трималися прикраси з перламутру. Фахівці впевнені в тому, що артефакт виступав як ідол для ритуалів. Швидше за все, давні люди вірили в те, що він має магічну силу. При цьому фігурка означала конкретного персонажа – носія. Поруч із артефактом було знайдено намисто з насіння священної рослини, а також мішечок чорного кольору.

Місто Чан-Чан вважалося сакральним релігійним центром. З усієї Америки туди приходили прочани. Назва населеного пункту перекладалася як «Сонце-Сонце». Його заснували у 850 році нашої ери представники культури сечі. Існувало місто аж до 1470 року, доки його не завоювали інки. Варто зазначити, що Чан-Чан був столицею королівства Чимор. 1200 року настав пік його процвітання. Тоді його площа сягала 20 квадратних кілометрів, а в самому місті проживало майже 100 тисяч людей. У ті часи навіть у Європі не можна було знайти таких великих міст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: