Поділитись:

Корми і спецобладнання здорожчали: як нині виживає Луцький зоопарк (відео)

Субота, 02 липня 2022, 11:42
Корми і спецобладнання здорожчали: як нині виживає Луцький зоопарк (відео)

Луцький зоопарк опинився у скрутному становищі через повномасштабну війну в Україні. Зросли ціни на продукти для тварин, корм, спецобладнання та паливо, яке необхідне, аби довозити все це. Попри труднощі, зоопарк функціонує.

Про те, як це вдається та чи розглядають варіант евакуації звірів у випадку високої загрози, розповідає «12 канал».

У Луцькому зоопарку мешкає більше як дві тисячі тварин 146 видів. Півтора місяця з початку повномасштабної війни вони не бачили відвідувачів. Тепер же двері відчинені, але загроза не зникла, а навпаки зросла. Луцький зоопарк приймав тварин з Київщини, але ті вже повернулися додому.

«На жаль, територіально і відстань понад 1000 км, яка розділяє Україну зі сходу на захід, не дає можливості повноцінно перевозити тварин, тому обирають безпечні місця, але які ближчі до центральної України», – каже директорка Людмила Денисенко.

Зі слів Людмили Денисенко, питання евакуації поки не розглядали. Якщо будуть бойові дії і робити це доведеться – тварин перемістять в регіони, де безпечніше, або ж за кордон.

«Західна Україна – відносно безпечний регіон, і навпаки всі зоопарки західної України приймали тварин, які були під окупацією», – розповідає керівниця зоопарку.

Тривалі переїзди, погані дороги й сама евакуація з місця постійного перебування – це стрес для тварин. Саме тому їх перевозять лише у критичних ситуаціях. Зазвичай зоопарки лишаються на місцях і пробують функціонувати. Виручають благодійники та волонтери.

«Порівняти ціни, які були навіть під час проведення тендерів на початку 2022 року, і ціни, які зараз стали, починаючи від пального, яке теж потрібне, щоб завозити корми до зоопарку щоденно, і ціни на продукти, то без допомоги спонсорів, благодійників жоден зоопарк не обходиться», – пояснює Людмила Денисенко.

Допомагає також Європейська асоціація зоопарків. Щомісяця передають великі вантажівки з кормом та необхідним обладнанням. Найважче у Луцькому звіринці з рептиліями, бо ті потребують особливого догляду, спеціальних ламп і обладнання для обігріву.

«Всі постачання у нас були зі сходу, то тепер це є проблемним, і ми звертаємося до європейських зоопарків, щоб вони нам, за можливості, передавали це», – зазначає директорка.

Завдяки підтримці волонтерів не змінився і раціон тварин. До слова, найбільші серед запасів – горіхів. Їх нанесли так багато, що вистачить ще на дуже довго.

Зоопарк часто чи не єдине місце для психологічного та емоційного розвантаження. Можна подивитися на тварин, погратися з ними, насолодитися квітами, яких тут тисячі, та співом пташок.

«Якщо ви на якусь годинку станете спокійніші і забудете, в яких реаліях живе Україна, то ми будемо щиро раді, що теж робимо свій невеличкий внесок до перемоги України», – каже Людмила Денисенко.

Попри те, що свят та екскурсій нині не проводять, щоби не було скупчення людей, відвідати зоопарк може кожен охочий. Вартість квитків не змінилася: 50 гривень – дитячий і 80 гривень – дорослий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів