У Луцьку перестане смердіти – завезли інноваційне обладнання (фото)

Понеділок, 27 червня 2022, 19:41
У Луцьк привезли інноваційне обладнання для оперативного осушування мулу на очисних спорудах. Це обладнання сприятиме вирішенню проблеми неприємних запахів ще до завершення комплексної реконструкції очисних споруд.
Про це на своїй сторінці у фейсбук повідомив Луцький міський голова Ігор Поліщук.
За його словами, це кардинально змінить стан справ на очисних і в найближчому майбутньому вирішити проблему поширення неприємних запахів з очисних споруд.
 
 
 
«До Луцька доставлено так званий мультишнековий дегідратор – механізм для осушування мулових мас, які раніше десятиліттями накопичувалися на території очисних. Таким чином КП «Луцькводоканал» стало першим в Україні підприємством, якому вдалося придбати новітню систему осушування мулу, а також попри війну і всі перешкод, доставити його до місця призначення», – йдеться в повідомленні.
Ігор Поліщук також зазначив, що фахівці підприємства активно працювали над пошуком шляхів для вирішення проблем застарілих очисних споруд, збудованих у 70-х роках, на яких використовувалася технологія природного осушування мулу, що залишався зі стоків після проходження всіх етапів очищення. За останні десятиліття якість стоків, що потрапляли на очисні споруди з усього міста, критично погіршилася. На таке навантаження очисні не були розраховані, більше того, з моменту будівництва жодного разу не ресонтувалися, а мулові карти, що займають близько 8 га площі, заповнилися мулом, природне осушування якого займає до двох років. Цей мул бродив, на ньому відбувалися процеси гниття, при зміні тиску в атмосферному повітрі випари з мулових карт переносилися на окремі райони міста.
 
 
«Саме цю технологію використовують провідні країни світу для зневоднення осаду стічних вод. Її головна перевага – це швидкість. Мул буде віджиматися і осушуватися майже одномоментно, а отже мулові маси більше не потраплятимуть на відстійники і зникне потреба в їх тривалому природному осушуванні. В результаті зникнуть і випари з очисних споруд, а також істотно поліпшиться екологічна ситуація», – написав Луцький міський голова.

Нагадаємо: лучани зранку у п'ятницю, 10 червня, знову відчули неприємний запах у місті. На сморід, зокрема, скаржилися мешканці Привокзального району та центру міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: