Поділитись:

Білоруські партизани відповіли на звернення Зеленського

Понеділок, 27 червня 2022, 11:28
Білоруські партизани відповіли на звернення Зеленського

У телеграм-каналі «Білоруський Гаюн», який з початку повномасштабного вторгнення інформує українців про вильоти ворожої авіації з території РБ та пересування російських військ, з'явилася відповідь президенту України.

Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні у неділю, 27 червня пообіцяв притягнути до відповідальності всіх білорусів, причетних до запуску ракет по Україні. Також він закликав народ Білорусі опиратися втягненню у війну. 

«Окремо хочу звернутись сьогодні до громадян Білорусі. До цивільних і людей в погонах. Вас втягують у війну. І навіть активніше, ніж це було у лютому та у весняні місяці. У Кремлі за вас уже все вирішили – ваші життя нічого для них не варті. Але ви не раби та не гарматне м'ясо. Ви не повинні вмирати. І ви в змозі не дати нікому вирішувати за вас, що на вас чекає далі. Я знаю, що народ Білорусі підтримує Україну, вони підтримують нас, точно нас, а не війну. І саме тому вас – усіх білорусів – російське керівництво і хоче втягнути у війну, хоче посіяти ненависть між нами. Від простих людей Білорусі зараз дуже багато залежить. І я знаю, що ви можете не брати участь у цій війні. Ваші життя належать лише вам, а не комусь у Кремлі», – сказав Зеленський. 

Натомість білоруські партизани образилися на таке звернення і порівняли свою країну із окупованими територіями України. 

«Є лише одна принципова відмінність між обстрілами українських міст, які армія РФ здійснює з окупованої території Білорусі та обстрілами українських міст, які армія РФ здійснює з окупованих територій України (півострів Крим, Луганська, Донецька та Херсонська області). Ця відмінність – нездатність військово-політичного керівництва України публічно визнати, що на окупованих РФ територіях неозброєні люди поводяться однаково – як у Білорусі, так і в Україні.

... Українська держава за чотири місяці війни так і не змогла знайти людину, яка б виробила стратегію української зовнішньої політики щодо Білорусі та білорусів – і в щоденному форматі вела б цю роботу. Думаю, це питання навіть не обговорювалося на високому рівні. Тому замість того, щоб посилити координацію спільних дій із союзниками з білоруських демсил та руху опору, український публічний дискурс щодо Білорусі формується через заяви Михайла Подоляка та інших некомпетентних у білоруській тематиці людей, котрі день за днем ​​відштовхують білорусів від надання допомоги Україні. І це дуже серйозна помилка офісу Зеленського», – пишуть опозиціонери.

Нагадаємо, керівництво республіки Білорусь продовжує надавати військову підтримку російській федерації, зокрема до Білгородської області відправлено чергову партію боєприпасів обсягом до 20 вагонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів