Поділитись:

У Білорусі засудили редактора «Вікіпедії» через правки до статті про війну в Україні

Субота, 25 червня 2022, 07:40
У Білорусі засудили редактора «Вікіпедії» через правки до статті про війну в Україні

Суд у Мінську засудив до трьох років обмеження волі редактора «Вікіпедії» Марка Бернштейна, якого звинувачують у «грубому порушенні порядку».

Про це повідомляє Європейська правда. 

Зазначається, що чоловіка звільнили в залі суду. Він підтвердив, що перебуває на волі та «здоровий фізично і психічно».

Марк Бернштейн – відомий активіст і популяризатор вільної «Вікіпедії», який входить до топ-50 редакторів російськомовної «Вікіпедії», автор понад 200 тисяч правок та низки статей, зокрема про Голокост та історію СРСР.

Бернштейна затримали 11 березня. Повідомлення про арешт у своєму каналі силовики супроводжували підписом: «Ця людина розповсюджує фейкові антиросійські матеріали». Йому дали 15 діб нібито за непокору.

За день до цього один із російських пропагандистських Telegram-каналів опублікував особисті дані Бернштейна та звинуватив його у порушенні нового російського «закону про фейки» через внесення правок до статей «Вікіпедії» про напад Росії на Україну.

Згодом Бернштейну висунули звинувачення за частиною 1 статті 342 Кримінального кодексу Білорусі («організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь у них»).

Правозахисні організації визнали активіста політв'язнем. На «Вікіпедії» також з'явилася присвячена білоруському редактору стаття, яку переклали 13 мовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів