Поділитись:

У Вікіпедії з’явилася сторінка про «рашизм» як ідеологію російського режиму влади

Середа, 20 квітня 2022, 02:54
У Вікіпедії з’явилася сторінка про «рашизм» як ідеологію російського режиму влади

Українська Вікіпедія поповнилася статтею про «рашизм» як політичну ідеологію владного режиму російської федерації. 

Про це пише Суспільне.

У статті описані передумови виникнення терміну, ідеологія рашизму, його основні риси й ознаки, а також позначені літери Z і V як символи рашизму. У визначеннях автори спираються на цитати науковців, політологів і істориків, на роботи яких наводять посилання.

"Рашизм, або російський фашизм  політична ідеологія та соціальна практика владного режиму Росії кінця XX, початку XXI століття, що базується на ідеях "особливої цивілізаційної місії" росіян, "старшості братнього народу", нетерпимості до елементів культури інших народів; на тоталітаризмі й імперіалізмі радянського типу, використанні російського православ'я як моральної доктрини та на геополітичних інструментах впливу, у першу чергу  енергоносіях для європейських країн, військовій силі, по відношенню до країн, що входять до кола впливу Російської Федерації", – таке визначення терміну дає сторінка на Вікі.

Відповідно до фактів, які наводяться в статті, термін "рашизм" існував до повномасштабного вторгнення рф в Україну: 

"Термін набув значного поширення в неофіційних колах в 2008 році — під час російсько-грузинської війни 2008 року".

Історія рашизму, як зазначають автори, формувалася через війни на теренах суверенних держав, що входили в склад СРСР, а саме:

  • Придністровський конфлікт
  • Перша російсько-чеченська війна 1994 року
  • Друга російсько-чеченська війна
  • Російсько-грузинська війна 2008 року
  • Російсько-українська війна

На думку професора Олександра Костенка, рашизм є ідеологією, що "базується на ілюзіях і обґрунтовує припустимість будь-якого свавілля заради хибно трактованих інтересів російського суспільства. У зовнішній політиці рашизм проявляється, зокрема, у порушенні принципів міжнародного права, нав'язуванні світові своєї версії історичної правди виключно на користьрРосії, у зловживанні правом вето в Раді Безпеки ООН тощо.

У внутрішній політиці проявом рашизму є порушення прав людини на свободу думки, переслідування учасників "руху незгодних", використання ЗМІ для дезінформації свого народу тощо". Олександр Костенко також вважає рашизм проявом соціопатії.

Сторінка створена на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, наразі доповнена багатьма подробицями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів