Поділитись:

Є можливість сподіватись, що нападу не буде, – мер Луцька про загрозу вторгнення з Білорусі (відео)

Субота, 18 червня 2022, 08:30
Є можливість сподіватись, що нападу не буде, – мер Луцька про загрозу вторгнення з Білорусі (відео)

фото ілюстративне

З перших днів війни на кордоні Білорусі та Волинської області спостерігається переміщення техніки, особового складу й військових частин. Зараз ця активність посилилась, тож сказати, буде чи не буде вторгнення, неможливо. Але якщо проаналізувати ситуацію, то є низка причин, які говорять, що у нас є можливість сподіватись, що нападу не буде. 

Про це розповів мер Луцька Ігор Поліщук, – повідомляють «Факти».

Причини, які дозволяють зробити такі висновки, Ігор Поліщук поділив на дві категорії: військові та невійськові.

Серед військових причин – те, що північ Волинської області – це суцільні непрохідні болота. 

«Однозначно, що техніці, у разі здійснення сухопутного нападу, буде дуже складно пройти там. В них залишаться лише вузькі дороги, де вони будуть, як на долоні, перед зброєю, яка є у наших військових. Тож це дуже ризикована ідея. Окрім того, для того, щоб операція була успішною, необхідно мати суттєву кількісну перевагу у складі військовослужбовців. Сьогодні ж, згідно з інформацією, яку ми маємо, такої суттєвої кількісної переваги у білоруської сторони, яку вона може дислокувати у нас і спрямувати для нападу на Волинську область, немає», – підкреслив мер Луцька.

Він додав, що історично склалось, що у мешканців Волинської області є чимало родичів, знайомих та друзів у Білорусі. 

«Звичайно, вони між собою спілкуються, тож нам відомо, що моральний стан білоруських військовослужбовців є таким, який не налаштовує їх на участь у можливому вторгненні. Вони розуміють, що це не їхня війна, тож у разі такого наказу з боку головнокомандуючого Білорусі, він може бути або не виконаний, або ж станеться взагалі несподіваний поворот для лукашенка», – зазначив Поліщук.

Серед невійськових причин – те, що лукашенко розуміє, що сьогодні Білорусь є посібником рф у війні з Україною, бо надає свої військові бази. Але якщо це буде наступ білоруських військ, то це вже зовсім інший статус Білорусі у цій війні, інші наслідки та відповідальність. 

До того ж, на думку мера Луцька, внутрішньополітичні аспекти в Білорусі завадять дати такий наказ. А ще на рішення лукашенка впливає можливість оголошення нових, більш жорстких санкцій.

«Крім цього, у випадку нападу, військові дії будуть проводитись безпосередньо поблизу до Польщі – країни, яка є членом НАТО. Це додає небезпеки та песимістичного сценарію», – резюмував Ігор Поліщук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів