Поділитись:

У Луцьку діти облаштували блокпост і планують збирати гроші на ЗСУ

П'ятниця, 17 червня 2022, 08:50
У Луцьку діти облаштували блокпост і планують збирати гроші на ЗСУ

Без вміння чітко вимовити «паляниця» чи «синиця» в’їзд на вулицю Ветеранів  для вас заблокований: тут на варті порядку стоять юні лучани, які пильно стежать за кожним водієм. Цьому блокпосту лише кілька днів. Вартових тут понад десяток: і хлопці, і дівчата. Усі – жителі багатоповерхівок на вулиці Ветеранів.

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу. 

«Ми підходимо скраєчку і говоримо «Добрий день!» або «Слава Україні!», просимо сказати «паляниця» і питаємо, чи не можуть нам допомогти чимось для блокпоста. А тоді говоримо «Мирної дороги» або «До побачення!», – розповідає один з організаторів блокпоста Ярослав.

Тож як тільки бачать авто на горизонті – гайда гуртом до водія.

Ідея створити блокпост виникла у 12-річного Богдана: 

«Ну мені просто стало скучно».

Тож довго не думав – зібрав друзів і взялися до справи. Що і як робити – підгледіли у соцмережах. Мають юні вартові й графік чергувань.

За словами хлопців, блокпост відкривається о 9-й ранку і закривається о 22-й.

«О 22:30 я забираю прапора і йду додому», – розповідає один з юних охоронців блокпоста.

До слова, на цей прапор діти спеціально збирали гроші. Частково у водіїв запитували, чи можуть підтримати блокпост, десь заощаджували самі. І врешті придбали великий стяг, який замайорів над так званим пропускним пунктом.

Волонтерство діти планують розвивати. Вже мають план:

«Нам дадуть бідон з лимонадом, і коли нам будуть давати гроші, ми їх будемо віддавати на ЗСУ і наливати йому лимонад у стаканчик».

Окрім того, для юних захисників та захисниць вулиці Ветеранів важливо мати сили на чергування, а отже – не бути голодними.

Більшість водіїв радо зупиняються на прохання дітей і їдуть усміхнені далі. На таку ініціативу, кажуть, зовсім не шкода дати кілька гривень.

Підтримують дитячий блокпост і вчителі, адже розташований він поблизу шкільного подвір’я.

«Виховується у дітей національне виховання. Патріотизм. І зараз в наш час, а чому й не схвалювати? Поганого нічого не роблять», – вчителька школи №19 Юлія Власюк.

Мовляв, не все у телефонах не сидять. За тим, щоб у дітей все було гаразд, стежать і їхні батьки. На так званий пункт пропуску періодично навідуються і роблять зауваження раптом що.

Діти кажуть: блокпост стараються тримати в порядку, адже у них є суперники, які теж майструють подібне. Та для юних вартових головне, діляться, – дарувати водіям усмішки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів