Поділитись:

У Луцьку електросамокати їздитимуть по-новому

Четвер, 16 червня 2022, 11:42
У Луцьку електросамокати їздитимуть по-новому

У Луцьку затвердили Положення про порядок надання послуг прокату персонального електронного електротранспорту на території Луцької міської територіальної громади.

Відповідне положення ухвалив виконавчий комітет Луцької міської ради 15 червня.

Як вбачається із тексту документа, оператори надання послуг матимуть право самостійно визначати території для руху персонального легкого електротранспорту в межах зони покриття сервісу.

Оператори зобов'язані обмежити максимальну швидкість руху таких транспортних засобів до 20 кілометрів на годину.

Користуватися таким транспортом можна буде лише у визначених зонах покриття сервісу, він автоматично зупинятиметься за межами таких зон. 

Користувачі за допомогою мобільного додатку матимуть можливість дізнатися про обмеження швидкості руху та місця для паркування таких засобів.

Також до користувачів будуть застосовуватися автоматичні штрафні санкції за паркування таких транспортних засобів у невстановлених місцях.

Положення також передбачає страхування життя та здоров'я користувачів і їхню відповідальність перед третіми особами.

Оператори послуг також зобов'язані проводити щоденну санітарну обробку транспортних засобів і впорядковувати місця прокату.

Документ, ухвалений виконкомом, також визначає права та обов'язки користувачів електросамокатів. Зокрема, рух таким видом транспорту дозволено лише на велодоріжках, а у разі їх відсутності – на боковій доріжці тротуару. А ось їздити проїжджою частиною вулиці на такому виді транспорту заборонено. 

Окрім того, користувачів такого виду транспорту зобов'язали дотримуватися правил дорожнього руху. Зокрема, не можна рухатися тротуарною доріжкою на швидкості понад 5 кілометрів за годину.

Після закінчення поїздки користувач зобов'язаний залишити транспортний засіб у дозволених місцях.

Також у темну пору доби користувачі таких засобів зобов'язані використовувати фару та виділити себе за допомогою світловідбивних елементів.

Окрім того, правила забороняють перевозити таким транспортом пасажирів.

Також не можна користуватися електросамокатами у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Контроль за дотриманням затверджених правил здійснюватиме Департамент муніципальної варти, поліція та інші контролюючі органи.

Нагадаємо, Громадянський рух «СВІДОМІ» впродовж пів року докладав зусиль до того, аби такий популярний в інших містах Європи та України сервіс з’явився і в Луцьку. «СВІДОМІ» активно працювали над розробкою концепції розвитку велосипедної інфраструктури у місті, яку ухвалила Луцька міська рада 30 липня 2021 року. Концепція передбачає облаштування головних елементів велосипедної інфраструктури. Зокрема, у місті облаштують чотири категорії велосипедних шляхів відповідно до їх цільового призначення.

Нагадаємо, що ще до початку повномасштабного російського вторгнення, з вулиць Луцька зникли електросамокати, які можна було взяти на прокат та доїхати в певні райони міста. Лучани не очікували їх зникнення, позаяк для багатьох це був один зі способів пересування до університету чи роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів